Lapszél: Antigoné, segíts!

Kétszáz valódi emberi test, testrész és szerv preparátumait tekinthetik meg a biológia- és irodalomóráikat diákként elbliccelő vagy erkölcstani dolgokban kevéssé jártas kíváncsiskodók. Ugyanis a tárlat a morál, a jog, az érzelem, az értelem, a vallás és a jó ízlés oldaláról számos ponton támadható. Az emberi holttestek és azok szerveinek ilyesféle tárlatára kevés értelmes indokot lehet felhozni. Ráadásul Harry Wu emberjogi aktivista – aki a kínai kommunista rezsimmel való szembenállása miatt mintegy húsz évet töltött kényszermunkatáborban – a Cincinatti Egyetemen tartott előadásában azt állította, hogy a kiállított testek részben kivégzett kínai rabok tetemei. A kiállítást rendező cég beismerte, hogy a preparátumok Kínából származnak, és eredetüket nem tudják igazolni. De még ha nem is kivégzett rabok, az ember gyomrát és lelkét akkor is elfogja valami szorongás. És kibukik belőle a kérdés: hát itt tartunk? És ez kell nekünk?

Európai kultúránk, amire olyan sokáig büszkék voltunk, nem erről szól. Az első drámában, amelyet minden kis gimnazistával elolvastattak valaha, a legfőbb konfliktus az, hogy Antigoné a királyi tiltás ellenére eltemeti halott fivérét. Hiszen a görögök szerint a legnagyobb kín az, ha a valakinek a holttestét nem helyezik nyugalomra. Addig a lelke sem nyugodhat meg. Kereszténységünk egyik fordulópontja, hogy Jézus teste nem elveszett, nem ellopták – ahogyan első pillanatban még hívei és a tanítványok is gondolták -, hanem megdicsőülve feltámadt. A végtisztesség mindenkinek jár – ez vallástól, hittől is független tény. Természetesen más kérdés a holttestek tudományos céllal történő tanulmányozása a megfelelő – jogi – keretek között. De hiányos anatómiai ismereteinket nem ilyen kiállításon kellene pótolni. A borzongató dolgokból pedig talán már éppen elég. Az egyik híradás szerint a kiállítás saját magával szembesíti az embert, de nem a szellemén, hanem a testén keresztül. Pedig nem ártana a szellemet sem kihagyni a dologból. Vagy visszakapcsolni. Szembesüljünk a szellemen keresztül is. Nem árt. Emberek, ébresztő! Antigoné, segíts!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .