A jó példa ragadós

A magyar katolikus egyház, a magyarországi református egyház és a magyarországi evangélikus egyház közös szervezésében létrejött ifjúsági akció fővédnöke Szabó Balázs énekes-dalszerző volt, aki a hétvége folyamán végig együtt is dolgozott az önkéntesekkel.
Péntek reggeltől kezdve parkokat takarítottak és újítottak fel, állatmenhelyeket tettek rendbe és bővítettek, plébániákat renováltak, óvodákban és játszótereken festették le a játékokat. Néhány önkéntes taizéi imaórát tartott szegedi elítélteknek, mások ételt készítettek és osztottak hajléktalan embereknek, táncos foglalkozást tartottak értelmi sérülteknek, mások szüreti mulatságot szerveztek idősek otthonában élőknek.


A pénteki kiemelt projektek egyikében a budapesti Feneketlen- tónál részt vett és a helyszínen beszédet mondott Fabiny Tamás evangélikus püspök, Szabó István református püspök és Palánki Ferenc egri segédpüspök is. Palánki Ferenc elmondta: a világ megváltoztatása azzal kezdődik, hogy mi magunk megváltozunk, rendet teremtünk magunkban. „Engedjük be szívünkbe az isteni rendet, a szeretet rendjét, hogy ez aztán szétsugározhasson a hazába és a világba” – kérte. Szabó István arra buzdította a fiatalokat, hogy vegyék komolyan az önkéntességet, és értékeljék az ilyen kezdeményezéseket; a lehetőséget, hogy másokért tehetnek. Fabiny Tamás Ézsaiás (Izajás) könyvéből idézett: „Itt vagyok, engem küldj.” – Az ebből a mondatból kitűnő önfeláldozó lelkesedést kell népszerűsítenünk a világban – buzdította a jelenlevőket.
A szombati kiemelt rendezvényen egyházi részről Tarr Zoltán, a református egyház zsinati főtanácsosa, Solymár Péter evangélikus lelkész és Csépányi Gábor, a városmajori plébánia káplánja jelent meg.
Az idei 72 óra minden eddiginél nagyobb népszerűségnek örvendett. Mindez egyrészt annak köszönhető, hogy a jó példa ragadós. De az sem mellékes, hogy több intézménytől is komoly támogatást kapott. A szervezésbe a BVK Holding, az FKF és a FŐKERT is bekapcsolódott, és az egyházakon kívül anyagi támogatást nyújtott hozzá a fővárosi önkormányzat, a Nemzeti Együttműködési Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága. Társszervezőként a Magyar Cserkészszövetség és a Regnum Marianum közösség nyújtott segítséget.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .