A II. vatikáni zsinat visszavonhatatlan

A közelmúlt egyházi eseményei következtében meglehetősen zaklatott hangulatú főpásztorokat az ülés helyszíne, az ötcsillagos Grand Elysée Szálloda közelében a járdán krétafelirat várta: „A Biblia – mesekönyv”. A hatvannyolc tagú püspöki kar így is szembesülhetett a keresztény zsinati megújulás égető szükségességével. Hiszen a liberális Hanzaváros 1,7 millió lakosából csak harminchét százalék evangélikus, tíz százalék katolikus – a lakosság több mint fele nem tartozik vallási közösséghez.

A nemrég restaurált székesegyházban bemutatott nyitó szentmisén Robert Zollitsch freiburgi érsek, a püspöki konferencia elnöke utalt arra, hogy Szent Pál is kereste a kikötővárosok nyitottságát az evangélium hirdetésére. Beszédében egyébként vázolta a német egyház közelmúltban bekövetkezett kettős megrázkódtatását. A négy lefébvrista püspök kiközösítésének feloldása éppen az egyház iránt elkötelezett társadalmi rétegben okozott feszültséget: a világegyház központja mintha éppen a német pápa vezetésével menne szembe a II. vatikáni zsinattal. Másrészt a holokauszttagadás ténye is érzékenyen érintette a német egyházat. A társadalomban és sajtóban mindemellett jelentkeztek „régi” Róma-ellenes kritikák is. Zollitsch érsek a konferencia után személyesen kereste fel a Szentatyát, beszélgetésük során azt sem rejtette véka alá, hogy meg lehetett volna előzni sok félreértést.

A jelenlegi pénzügyi válságban a főpásztorok esélyt látnak arra, hogy megreformálják a világgazdasági rendet. Felhívták a politikusokat a gazdaság támogatására, a jövő nemzedékek és fejlődő országok segítésére. A szociális piacgazdaság erősítését és a gazdaság nemzetközi szabályozását sürgették. A Lefébvre-válsággal kapcsolatban közös üzenettel fordultak a katolikus hívekhez a német püspökök. Ez a válság arra ösztönöz valamennyiünket, hogy a II. vatikáni zsinat tanítását és szellemét ismét gondolkodásunk homlokterébe emeljük – mutattak rá. Hangsúlyozták, hogy a Piusz Testvériségnek maradéktalanul el kell fogadnia a zsinatot, benne a vallásszabadságról és a nem keresztény vallásokról szóló tanítást is. Mindaddig nem szolgáltathatják ki a szentségeket és nem engesztelődhetnek ki az egyházzal.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .