A húsvétról – kicsiknek

Ha a szülők legalább alapszinten ismerik a húsvéti történetet, akkor hány éves korban kezdjék elmesélni gyermekeiknek? Andrea Lehner-Hartmann bécsi valláspedagógus szerint akkor, amikor először tesz fel erre vonatkozó kérdéseket. Persze nyilván akkor fog kérdezni, ha a szüleivel együtt volt templomban, és például látta a szent sírt.


Ne féljenek elbeszélni akkor Jézus életének, üldöztetésének, szenvedésének és halálának történetét. Ha van otthon újszövetségi Szentírás, a négy evangélium egyikéből olvassák el, frissítsék fel ismereteiket. Nem baj, ha nem jól mondják minden részletében. Ha szavaik és példájuk nyomán a gyerekek hívők lesznek, majd később jobban is megismerik e történetet.

 

Fontos szempont, hogy Krisztus szenvedésével kapcsolatban ne mondjuk kicsi gyermekeinknek: azért szenvedett és halt meg, hogy megszabadítson minket bűneinktől. Korai volna még számukra a gondolat, hogy ők is hozzájárultak Jézus halálához. De ne is tagadjuk a gyermeki tapasztalat igazát, hogy sajnos a feltámadás után is vannak rossz emberek.

 

A húsvéti történet semmiképp sem alkalmas arra, hogy „esti meseként” mondjuk el gyermekeinknek. Olyankor találjuk rá időt, amikor utána kérdezhetnek, esetleg be is térhetünk egy templomba.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .