A húsvétról – kicsiknek

Ha a szülők legalább alapszinten ismerik a húsvéti történetet, akkor hány éves korban kezdjék elmesélni gyermekeiknek? Andrea Lehner-Hartmann bécsi valláspedagógus szerint akkor, amikor először tesz fel erre vonatkozó kérdéseket. Persze nyilván akkor fog kérdezni, ha a szüleivel együtt volt templomban, és például látta a szent sírt.


Ne féljenek elbeszélni akkor Jézus életének, üldöztetésének, szenvedésének és halálának történetét. Ha van otthon újszövetségi Szentírás, a négy evangélium egyikéből olvassák el, frissítsék fel ismereteiket. Nem baj, ha nem jól mondják minden részletében. Ha szavaik és példájuk nyomán a gyerekek hívők lesznek, majd később jobban is megismerik e történetet.

 

Fontos szempont, hogy Krisztus szenvedésével kapcsolatban ne mondjuk kicsi gyermekeinknek: azért szenvedett és halt meg, hogy megszabadítson minket bűneinktől. Korai volna még számukra a gondolat, hogy ők is hozzájárultak Jézus halálához. De ne is tagadjuk a gyermeki tapasztalat igazát, hogy sajnos a feltámadás után is vannak rossz emberek.

 

A húsvéti történet semmiképp sem alkalmas arra, hogy „esti meseként” mondjuk el gyermekeinknek. Olyankor találjuk rá időt, amikor utána kérdezhetnek, esetleg be is térhetünk egy templomba.