A húsvét titka bélyegen

Ezért is fontos, hogy a Magyar Posta, a világ bélyegkibocsátásában egyedülálló módon, az ünnep alkalmából tizenöt képet tartalmazó bélyegíven mutatja be Jézus szenvedéstörténetét és a feltámadást. A bélyegív Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész, Fertőd Szent Kereszt-templomában található Keresztút című festményei alapján készült, és március 28-án Erdő Péter bíboros ünnepélyesen bocsátotta forgalomba a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia székházában. A Húsvét 2014 forgalmi bélyegív megvásárolható bélyegszettként is. A kiadvány címoldalát aranyfóliával díszített, kereszt formájú kivágás teszi egyedivé. A borítón Pilinszky János Harmadnapon című versének egy részlete, a belső oldalon – a bélyegív alatti felületen – az egyes festmények tematikájához kapcsolódó bibliai idézetek, a hátoldalon pedig magyar és angol nyelvű tájékoztató szöveg olvasható.


A Magyar Posta húsvét alkalmából a bélyegíven kívül egy 115 forint névértékű általános forgalmi bélyeget is kibocsátott, amelyen Udvardi Erzsébet Felismerés című alkotása látható. A bélyegkép a kenyértörésben felismert Megváltót és a két tanítványt ábrázolja, akikkel Jézus az emmauszi úton találkozott.

 

A bélyegkibocsátás ünnepi eseményén Erdő Péter bíboroson kívül részt vett Pápai Lajos győri megyés püspök és Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója.

 

A Húsvét 2014 bélyegív és a Felismerés című festmény alapján készült bélyeg minden szépsége és művészi értéke mellett gyakorlati célokat is szolgál. Borítékra tenni, lepecsételni és postára adni a szenvedő vagy éppen a feltámadt „Krisztust” elgondolkodtató tett. A bélyeg önmagában üzenet, a bíboros úr szavaival élve olyan, mint egy köztéri szobor. Akit és amit ábrázol, az a közösség kincse, és folyamatosan megszólítja azt, aki nézi.

Fotó: Kissimon

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .