A hitoktatás napjai a Pécsi Egyházmegyében

A húsvétot követő fényes hét péntekjén este kezdődött a pécsi egyházmegyei hitoktatók kétnapos találkozója. Brenner János boldoggá avatására készülve elsőként Bánkuti Gábor egyetemi docens A hatalom és az Egyház viszonya Magyarországon az 1950-es években című előadását hallgathatták meg a résztvevők a Dóm Kőtárban, majd Czeininger Tamás gimnáziumi tanár beszélt Brenner János életének pécsi vonatkozásairól.
A napot zenés áhítat zárta, amelyen a kommunista diktatúra idején meghurcolt, vértanúhalált szenvedett egyházi személyekért imádkoztak.
Április 7-én a Magtár Látogatóközpontban folytatódott a szakmai nap – fókuszában az imádság, az imádságra nevelés állt. Udvardy György megyéspüspök köszöntötte a mintegy száz résztvevőt, akik ezt követően az imádságra neveléssel kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg egymással.
Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa arról beszélt, milyen fontos szerepet tölt be a hitre nevelésben az imádság, amelynek az életünk részévé kell válnia.
A kétnapos rendezvény püspöki szentmisével zárult a székesegyházban. A szertartás keretében átadták a Dulánszky Nándor püspök emlékére alapított Dulánszky-díjat, amelyet az idén Fazekas Ferencné újiregi és Rozmer Andrásné himesházai hitoktató vehetett át. Dulánszky Nándor 1877 és 1896 között volt a Pécsi Egyházmegye püspöke és a katolikus oktatás ügyének lelkes támogatója. Az emlékére alapított díjat minden évben az a köztiszteletben áll hitoktató kaphatja meg, aki hitelesen képviseli a katolikus nevelés ügyét, kiváló szakmai felkészültségű, példaadó emberi magatartás, hivatástudat és gyermekszeretet jellemzi, eredményes a hitoktatásban és a nevelésben, tevékenyen részt vállal az Egyház életében, és a katolikus hitoktatás ügyét az oktatás keretein túlmutatóan szolgálja.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .