A hét szentjei

Az utolsó nagy keresztényüldözés idején, amely Diocletianus császár nevéhez fűződik, az elfogott keresztények segítségére sietett.Kereszténynek vallotta magát, ezért a bíró elé állították és halálra ítélték. Az Ennsparti Laureacumban (ma: Lorch városa Felső-Ausztriában) a folyóba taszították. Sírja fölé templomot építettek, amely ma híres kegyhely: a Linztől délre fekvő St. Florian. Tisztelete nemcsak Ausztriában, hanem Magyarországon is igen elterjedt. Falvainkban és városainkban megtalálhatók a Szent Flóriánról készült szobrok és képek. Katonaruhában, égő házzal ábrázolják, amelyre dézsából vizet önt. Ez az ábrázolás a róla szóló hagyományból merít. 304-ben halt vértanúhalált.

Boldog Gizella (Május 7.)

Regensburgban született 980 körül bajor hercegi családból. Apácának készült, amikor Géza fejedelem 996-ban fia, István számára feleségül kérte. Példás keresztény és családi élete hozzájárult ahhoz, „hogy az a nép, amelyet egykor a keresztények ostorának tartottak, a hithirdetők munkája révén olyan nemzetté váljon, amely mint a kereszténységnek századokon át hűséges követője, a hit bátor védőjének kitüntető nevét érdemelte ki” – írta VI. Pál pápa apostoli levelében. Veszprémben apácakolostort alapított, ahol udvarhölgyeivel hímzett templomi ruhákat. Neki tulajdonítják a koronázási palástot és a pápának adott miseruhát is. István király halála után a veszprémi kolostorban tartották fogva, majd 1045-ben Passauba távozott, ahol bencés szerzetesnő, majd apátnő lett. 1060 körül halt meg, és rövidesen szentként tisztelték.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .