A hét szentjei és ünnepei

Ezt a kalkedoni zsinat atyái 451-ben nagy lelkesedéssel elfogadták, ilyen felkiáltással: „Ez az atyák hite! Péter szólt Leó által.” Huszonegy éves pápasága alatt nemcsak a lelkek igazi gondozója volt, hanem a barbárok támadásaival szemben is védelmezte Rómát. Számos gazdag teológiai tartalmú beszéde, írása és levele maradt fenn. Liturgikus ünnepét temetése napján (461) ünnepli az egyház.

Tours-i Szent Márton püspök (November 11.)

A mai Szombathely területén született 316 körül, pogány családból. A keresztség szentségének felvétele után megvált a katonai szolgálattól, és Galliában szerzetesi életet élt Szent Hiláriusz irányításával. Pappá szentelték, és rövidesen Tours püspökévé választották. Felszentelése után nyájának gondos pásztoraként tevékenykedett. Személyéhez számos legenda kapcsolódik. Sokat fáradozott a papság műveltségének emeléséért és a szegényekért. 397. november 8-án halt meg. Életének számos eseményét tanítványa, Sulpicius Severus örökítette meg

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..