A hét szentjei és ünnepei

Ennek megtörténtét jelzi a templom falára festett vagy helyezett tizenkét kereszt azokon a helyeken, ahol a püspök krizmával megkente a templomszentelés szertartása keretében. Ennek évfordulóját minden templomban megtartják. A mai napon csak azokban a templomokban, amelyeknek szentelési napját hitelesen nem lehetett megállapítani.

Kapisztrán Szent János áldozópap (Október 23.)

Capestranóban született 1386-ban. Bírói tevékenységét abbahagyta, és 1415-ben belépett a ferencesek rendjébe. Pappá szentelése után bejárta Európát, és az evangélium hirdetésével bátorította a keresztényeket az igaz keresztény életre. Jelentős szerepe volt a nándorfehérvári győzelem kivívásában a törökökkel szemben. Ennek emléke a déli harangszó. Az akkor még Magyarországhoz tartozó Szerémújlakon halt meg 1456. október 23-án.

Claret Szent Antal Mária püspök (Október 24.)

Spanyolországban született 1807-ben, pappá szentelése után másfél évtizeden keresztül Katalónia különböző részein prédikált. 1849-ben megalapította Szűz Mária Szeplőtelen Szívének missziós társaságát. 1850-57 között Kuba érseke. Visszatért Spanyolországba, az 1868-as spanyol forradalom miatt a királyi családdal együtt Franciaországba menekült. Ott halt meg 1870-ben.

Szent Mór püspök (Október 25.)

A hagyomány szerint magyar szülők gyermeke. Szent Márton hegyén, a mai Pannonhalmán volt diák István király uralkodása elején. Bencés szerzetes, akit a fegyelem megtartása miatt komoly próbára tett Szent István király. 1036-tól pécsi püspök. Az 1046-ban történt lázadás alkalmával (amikor Gellért püspök több társával együtt vértanúságot szenvedett) nem történt bántódása. Egyike volt annak a három püspöknek, akik Endrét Székesfehérváron megkoronázták. 1055-ben tanúként aláírta a nevezetes Tihanyi alapítólevelet, mellyel I. Endre újabb bencés apátságot hívott életre. Ő írta meg a két zoborhegyi remete, Zoerárd András és Benedek legendáját. 1070-ben halt meg. Tiszteletét a Szentszék 1848. július 22-én hivatalosan is megállapította, és IX. Piusz pápa bullában jóváhagyta. Ebben említi, hogy boldognak és szentnek is nevezték az évszázadok folyamán. A Martyrologium Romanum 2002. évi kiadása szentnek nevezi, ezért a „szent” jelzőt használjuk a magyar kalendáriumban is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .