A hét szentjei

Szent Pongrác vértanú

Diocletianus császár idejében a fiatal fiú megvallotta hitét. 304-ben halt vértanúhalált. Tisztelete akkor terjedt el, amikor Szimmachusz pápa a Via Aurelián templomot építtetett tiszteletére sírja fölé.

A Fatimai Boldogságos Szűz Mária (Május 13.)

A Boldogságos Szűz 1917-ben májustól októberig jelent meg a három fatimai gyermeknek: Lúciának, Ferencnek és Jácintának. Ferencet és Jácintát II. János Pál pápa avatta boldoggá Fatimában, Lúcia nővér 97 éves korában, 2005. február 13-án a coimbrai karmelita kolostorban fejezte be földi pályafutását. II. János Pál pápa üzenetéből egy részlet, amelyet Lúcia nővér temetésére küldött: „Meghatottan emlékezem vissza a Lúcia nővérrel való találkozásaimra, és a lelki barátságnak azokra a szálaira, amelyek az idő múlásával egyre erősebbekké váltak. Mindig is éreztem imája mindennapi ajándékának támaszát, különösen a megpróbáltatások és a szenvedés nehéz pillanataiban. Bárcsak az Úr bőségesen megjutalmazná azért a nagy és rejtett szolgálatért, amelyet az egyháznak tett!” A Szűzanya a rózsafüzér buzgó imádkozását kérte a keresztény hívektől.

Nepomuki Szent János áldozópap és vértanú (Május 16.)

Hazánkban számos helyen áll útszéli szobra, ami népünk tiszteletét fejezi ki iránta. Csehországban született 1330 körül, majd pappá szentelése után különböző feladatokat látott el. A prágai érsek helynökeként határozottan védelmezte az egyház jogait. Mivel nem volt hajlandó a gyónási titkot elárulni, IV. Vencel király a Moldva folyóba dobatta 1393. március 20-án. Testét a prágai székesegyházban őrzik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .