A hét szentjei

Sienai Szent Bernardin áldozópap (Május 20.)

Massa Marittimában (akkor Siena provinciájába tartozott) született 1380-ban. Kiváló jogi, filozófiai és teológiai képzésben részesült. Huszonkét éves korában ferences lett, és mint szónok ostorozta az erkölcstelenséget, a fejedelmek és hatalmasságok túlkapásait. Nevéhez fűződik az IHS monogram (görög szavak rövidítése: Jézus Krisztus Megváltó), és erről számtalan alkalommal prédikált. Ezzel fellendítette a hitéletet, a vallásos buzgóságot, és hatására sokan megtértek. Számos ellenlábasa volt, IV. Jenő pápa védte meg a támadásokkal szemben. Aquilában halt meg 1444-ben.

Magallanes Szent Kristóf áldozópap és vértanútársai (Május 21.)

A huszadik században a keresztényüldözés Közép-Amerikát sem kerülte el. Magallanes Kristóf Mexikóban született 1869-ben. Negyvenhat éves volt, amikor 1915-ben keresztényüldözés tört ki az országban. A templomokat bezáratták, a papokat és a szerzeteseket letartóztatták. Az állam és az egyház szétválasztása ürügyén a mexikói egyházat igyekeztek elszakítani a pápától. Akik ennek ellenére megmaradtak hitükben és egyházhűségükben, kivégezték. Magallanes Szent Kristóf titokban szemináriumot nyitott azoknak a fiataloknak, akik az üldözés légkörében papi hivatásra készültek. Kristófot és huszonnégy papnövendékét leleplezték, majd 1927-ben kivégezték. Utolsó szavaikkal Krisztus királyt dicsőítették. II. János Pál pápa 2000. május 21-én mindnyájukat a szentek sorába emelte.

Szent Rita szerzetesnő (Május 22.)

1381 körül Umbriában született. Durva, italozó férjét imádságával és nagy türelmével térítette jó útra. A szegényeket nagylelkűen támogatta. Férje és gyermekei halála után Casciában az Ágoston-rendi apácák kolostorába lépett be, ahol a szeretet és türelem példaképe lett. 1447-ben halt meg.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .