A hét szentjei

Szent Fülöp és Szent Jakab apostolok (Május 3.)

Fülöp Betszaidából származott, Keresztelő Szent János követője volt, majd Jézus első tanítványai közé tartozott. Törökországban halt vértanúhalált. Jakab Alfeus fia, az Úr unokatestvére, a jeruzsálemi egyház vezetője a többi apostol távozása után. Nevéhez egy újszövetségi levél is kapcsolódik. 62-ben halt vértanúhalált.

Szent Flórián vértanú (Május 4.)

Katonatiszti családból származott, és a császári seregben szolgált a III. század második felében. Az utolsó, Diocletianusféle nagy keresztényüldözés idején az elfogott keresztények segítségére sietett. Kereszténynek vallotta magát, ezért halálra ítélték. Az Enns-parti Laureacumban (ma: Lorch – Ausztria) a folyóba taszították. Sírja fölé templomot építettek, amely ma híres kegyhely, a Linztől délre fekvő St. Florian. Tisztelete Magyarországon is igen elterjedt. Katonaruhában, égő házzal ábrázolják, amelyre dézsából vizet önt. Ez az ábrázolás a róla szóló hagyományból merít.

Boldog Gizella (Május 7.)

Regensburgban született 980 körül bajor hercegi családból. Apácának készült, amikor Géza fejedelem 996-ban fia, István számára feleségül kérte. Veszprémben apácakolostort alapított, ahol udvarhölgyeivel hímzett templomi ruhákat. Neki tulajdonítják a koronázási palástot és a pápának adott miseruhát is. István király halála után a veszprémi kolostorban tartották fogva, majd 1045-ben Passauba távozott, ahol bencés szerzetesnő, majd apátnő lett. 1060 körül halt meg, és rövidesen szentként tisztelték.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .