A hét szentjei

Szeplőtelen fogantatás ünnepe (December 8.)

A XI. században Angliában és Normandiában liturgikus ünnepe volt, a XV. században egy helyi zsinat már kifejezetten a bűnnélküliséget a hit misztériumaként említette. 1854-ben IX. Piusz pápa dogmaként kihirdette: „A Boldogságos Szűz Mária létének első pillanatától kezdve mentes volt az eredeti bűntől és minden más bűntől.” Isten kegyelme által Mária minden személyes bűntől is tiszta maradt egész élete folyamán – tanítja a Katolikus Egyház Katekizmusa.

Szent Juan Diego Cuauhtlatoatzin, guadalupei látnok (December 9.)

Juan Diego 1474-ben született Cuautlitlánban – a település (neve a helyi mesztic nyelven: Cuauhtlatoatzin) ma Mexikóváros része. Ötvenéves korában keresztelte meg egy Péter nevű ferences szerzetes. 1531. december 9-én imádság közben megjelent neki a Szűzanya, és szemlélhette az ő arcát. Juan Diego jelentette a püspöknek, aki jelet kért. A Szent Szűz jelként néhány rózsaszálat ajándékozott neki, amikor ő azokat megmutatta a püspöknek, felfedezte a köntösén a Miasszonyunk áldott képmását, kinek mesztic arcán tükröződik lelki anyasága, és átölel minden mexikóit.

I. Damazusz pápa (December 11.)

Hispániából származott, Liberius pápa diakónusa volt, akit 366-ban követett Szent Péter székében. A szakadárok és eretnekek ellen védelmezte az igaz tanítást. Sokat fáradozott az egyház egységéért. Titkárát, Szent Jeromost megbízta a Biblia fordításával. Megszervezte a vértanúk tiszteletét, összegyűjtötte életrajzi adataikat, és közel hatvan sírversben örökítette meg nevüket.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .