A hét szentjei

Szent Kajetán áldozópap

1480-ban született Vicenzában. Jogot végzett Páduában, majd rövidesen a római kancellárián iratok szerkesztésével foglalkozott. 1517-ben szentelték pappá. Édesanyja betegsége miatt visszatért szülővárosába, ahol látva a gyógyíthatatlan betegek szörnyű helyzetét, megalapította a Szent Jeromos Testvérületet, és kórházakat is létrehozott. Több pappal együtt megalapította a Theatinusok rendjét. Az alapítók között van az a Caraffa püspök is, aki 1555-ben IV. Pál néven lett pápa. Levelében a buzgó keresztény életre így biztatja – nemcsak korának – olvasóit: „Ne felejtsd, hogy az összes szent sem tud téged Krisztus előtt annyira kedvessé tenni, mint amennyire te magad teheted, hiszen ez a te feladatod.” Kajetán 1547-ben halt meg, 1671-ben avatták szentté.

Szent Domonkos áldozópap (Augusztus 8.)

Spanyol származású, 1170 körül született. Tanulmányai után az osmai székesegyház kanonokja lett. Harmincöt éves korában döbbent rá, hogy milyen súlyos problémát jelent az albiak eretneksége Dél-Franciaországban. Megtérítésükért és tanításukért megalapította a Prédikáló Testvérek Rendjét. A rózsafüzér apostola volt, és rendtársait a Szentírás állandó tanulmányozására biztatta. Bolognában halt meg 1221-ben. A domonkosok mindig a hit védelmezői voltak, számos apostoli buzgóságú szentet és kiváló hittudósokat adtak az egyháznak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .