A hét szentjei

Szent Pongrác vértanú

Diocletianus császár idejében a fiatal fiú megvallotta hitét. 304-ben halt vértanúhalált. Tisztelete akkor terjedt el, amikor Szimmachusz pápa a Via Aurelián templomot építtetett tiszteletére sírja fölé.

Május 13. – A Fatimai Boldogságos Szűz Mária

A Boldogságos Szűz 1917-ben májustól októberig jelent meg a három fatimai gyermeknek: Lúciának, Ferencnek és Jácintának. Ferencet és Jácintát II. János Pál pápa avatta boldoggá Fatimában, Lúcia nővér 97 éves korában, 2005. február 13-án a coimbrai karmelita kolostorban fejezte be földi pályafutását. II. János Pál pápa üzenetéből egy részlet, amelyet Lúcia nővér temetésére küldött: „Meghatottan emlékezem vissza a Lúcia nővérrel való találkozásaimra, és a lelki barátságnak azokra a szálaira, amelyek az idő múlásával egyre erősebbekké váltak. Mindig is éreztem imája mindennapi ajándékának támaszát, különösen a megpróbáltatások és a szenvedés nehéz pillanataiban. Bárcsak az Úr bőségesen megjutalmazná azért a nagy és rejtett szolgálatért, amelyet az egyháznak tett!” A Szűzanya a rózsafüzér buzgó imádkozását kérte a keresztény hívektől.

Május 16. – Nepomuki Szent János áldozópap és vértanú

Hazánkban számos helyen áll útszéli szobra, ami népünk tiszteletét fejezi ki iránta. Csehországban született 1330 körül, majd pappá szentelése után különböző feladatokat látott el. A prágai érsek helynökeként határozottan védelmezte az egyház jogait. Mivel nem volt hajlandó a gyónási titkot elárulni, IV. Vencel király a Moldva folyóba dobatta 1393. március 20-án. Testét a prágai székesegyházban őrzik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .