A hét szentjei

Itt tartózkodott nála Antiochiai Szent Ignác, amikor Rómába utazott, ahol később vértanúságot szenvedett. Rendíthetetlen hittel bíró jó pásztornak és Krisztus ügye erős atlétájának tartotta őt. A keresztény ókor több levelét ismerte, az utókorra csak a filippiekhez írt levele maradt fenn. Ez a szöveg jól mutatja, mennyire eleven volt az egyházak közötti kapcsolat. A leveleket lemásolták, továbbadták, összegyűjtötték. 155-ben Szmirna városában történt vértanúságát egy szemtanú írta meg.

Szent Mátyás apostol (Február 24.)

Az áruló Júdás helyére választották apostolnak, aki mindvégig tanúja volt Urunk életének, és tanúskodott az ő feltámadásáról is. A történész, Cesareai Euzebiusz szerint egyike volt az Úr hetven tanítványának. További sorsáról csak az apokrif András és Mátyás cselekedetei számolnak be, hogy „az emberevők országában” hirdette az evangéliumot, ahol vértanúságot szenvedett. Ereklyéit Ilona császárnő a IV. században Trierbe vitette, ma is ott tisztelik. Az egyetemes egyház május 14-én ünnepli, húsvét utáni megválasztása miatt. Német nyelvterületen – és nálunk is – ezen a napon ünneplik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .