A hét szentjei

Nagy Szent Gergely pápa (†604) a Párbeszédek című könyvében beszél a testvérek találkozásáról, amely Monte Cassino közelében egy majorban történt. 547 körül halt meg, ott nyugszik testvérével együtt a Monte Cassinó-i bazilika kriptájában. Bár a II. világháborúban a kolostort lebombázták, de sírjuk sértetlenül megmaradt, és felépítették az elpusztított bazilikát is.

A Lourdes-i Boldogságos Szűz Mária (Február 11.)

Négy évvel később történtek e jelenések, hogy Boldog IX. Piusz pápa kihirdette a szeplőtelen fogantatás dogmáját. A franciaországi Lourdes-ban 1858. február 11. és július 16. között tizennyolc alkalommal jelent meg Soubirous Bernadettnek a Szeplőtelen Szűz. Őt használta fel arra, hogy a betegek, szenvedők figyelmét felhívja az Eucharisztia jelentőségére életükben. Ez a nap a betegek világnapja.

Szent Cirill szerzetes és Szent Metód püspök, Európa társvédőszentjei (Február 14.)

Cirill és Metód testvérek voltak, Tesszalonikából származtak. Morvaországban hirdették az evangéliumot, szláv nyelvre fordították a Szentírást, és az úgynevezett cirill betűkkel a liturgikus szövegeket is megszerkesztették szláv nyelven. Rómába hívták őket, ahol Cirill 869. február 14-én elhunyt, Metódot pedig püspökké szentelték. Tovább folytatta sok küszködés közepette missziós tevékenységét, sokat fáradozott a szlávok és a germánok ellentéteinek megszüntetéséért. 885. április 6-án halt meg Velehrádban. 1980-ban II. János Pál pápa Európa társvédőszentjeinek nyilvánította őket.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .