A hét szentjei

Szent Timóteus és Szent Titusz püspökök (Január 26.)

Szent Timóteus és Szent Titusz püspökök Szent Pál apostol két legkedvesebb munkatársa volt. Timóteus az efezusi, Titusz pedig a krétai egyház feje. Az újszövetségi iratok közül nekik íródtak az úgynevezett lelkipásztori levelek, amelyekben elsősorban nem teológiai tanítások, hanem gyakorlati tanácsok találhatók. A levelek hangja is nagyon közvetlen, eligazítja őket elöljárói szolgálatukban, és tanácsokkal látja el őket a hívek oktatására vonatkozóan is. A Béda-féle Martyrologium (735) Szent Timóteus ünnepét január 24-re tette, és Rómában már a XIII. században ezen a napon kezdték ünnepelni. Szent Titusz ünnepe csak 1854-ben jelenik meg a római naptárban, február 6-án. A II. vatikáni zsinatot követő naptárreform idején helyezték át Timóteus mellé, január 26-ra.

Merici Szent Angéla szűz (Január 27.)

Desenzanóban született 1470 körül, Brescia közelében, polgári családban, ahol nem kellett az új pogányság problémáival küzdeni. Gondos nevelésben volt része, és hivatást érzett, hogy a jövő édesanyáit nevelje, és felkészítse őket a családi életben való küldetésükre. Megalapította és Szent Orsolya pártfogása alá helyezte rendjét. Számos ága végzi ma is a nevelés áldozatos munkáját. 1540-ben halt meg Bresciában.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .