A hét szentje

Születéséért idős szülei sokat imádkoztak. Világrajövetelekor (1381) egy égi hang azt kérte, hogy Ritának nevezzék el, ami igazgyöngyöt jelent. Apáca akart lenni, szülei azonban már korán odaígérték a kezét egy helybeli fiatalembernek, aki vad és erőszakos ember hírében állt. Tizenkét évesen ment férjhez, két gyermekük született. Férje rossz természetét hősies türelemmel viselte. Csak egy feltétele volt: hogy templomba járhasson. Szelídségével, elfogadásával hosszú évek során sikerült megváltoztatnia, Istenhez vezetnie a férjét. Az addig békétlen, durva férfi teljesen átalakult. Ám egyik régi ellensége végül megölte. Nemsokára két kisfiuk is meghalt.
Rita ekkor szétosztotta vagyonát, és jelentkezett az ágostonosok casciai Mária Magdolna-kolostorába, ám özvegysége miatt háromszor is visszautasították. Végül azonban 1407-ben csodálatos módon bejutott: legendája szerint Keresztelő Szent János, Szent Ágoston és Tolentinói Szent Miklós vitték be a kolostorba egy éjjel.
Mivel nem tudott olvasni, és emiatt a többiekkel zsolozsmázni sem, más imádságok elmondására kötelezték. Kitűnt a nővérek közül türelmével és jámborságával. Különös tisztelettel elmélkedett Krisztus szenvedéseiről, s arra vágyott, hogy osztozhasson bennük. Egy napon, amikor a feszület előtt térdelt, úgy érezte, mintha a töviskorona egyik tövise a homlokába fúródna. Mély seb képződött azon a helyen, és később elmérgesedett. Emiatt elkülönítették a nővérektől. Csak egy római zarándoklat alkalmával mehetett emberek közé, az Úr ugyanis könyörgését meghallgatva arra az időre láthatatlanná tette a sebet, de úgy, hogy fájdalmai megmaradtak.
Utolsó éveit ágyhoz kötve töltötte. 1447-ben halt meg. Testét soha nem temették el, mert csodálatos módon nem látott romlást. Sértetlenül került ki a tűzvészből is, melyben néhány évvel halála után cédrusfából készült koporsója porrá égett. Új koporsóját nagy tisztelője, Cesco Barbari casciai asztalos készítette el, aki súlyos betegségből gyógyult meg Rita közbenjárására.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .