A hét szentje

A Pakhomiosz kopt egyiptomi eredetű név, jelentése: sólyom. Az egyháztörténet a kolostori közösségben élő szerzetesség megalapítójaként tartja számon, rá támaszkodott minden kolostor- és rendalapító, Nagy Szent Vazultól Benedeken át Loyolai Ignácig.
Szülőföldje Théba, szülei szegény pogányok voltak. Nem szerzett magasabb iskolai végzettséget. A császári toborzók magukkal vitték, és durván bántak vele, akárcsak a többi újonccal. A keresztények viszont sokat segítettek nekik, ami mélyen hatott rá.
A katonaságtól szabadulva nem tért haza, hanem magányosan élt Szerapiszban, egy elhagyott templomban, majd megkeresztelkedett. Ezután remete lett Palamon irányításával. Az életmód, amelyre Palamon az újoncokat kötelezte, csaknem embertelenül kemény volt: rengeteget kellett dolgozni, virrasztani, böjtölni.
Pakhomiosz egy látomás hatására kolostort épített Taben­nisz közelében. Így jött létre az első kolostor, szerzetesek regula által szabályozott, világtól elzárt közössége. Az új kolostornak gyorsan híre ment, sokan akartak szerzetesek lenni, így csakhamar új közösségek alapítása vált szükségessé. Pakhomiosz életében kilenc férfi- és két női kolostor épült.
Ő írt elsőként szerzetesi regulát, amelyet a legenda szerint egy angyaltól kapott. Műve évszázadokra befolyásolta a monasztikus törvényalkotást. Pakho­mi­osz elsősorban gyakorlati ember volt, szabályzata is ezt tükrözi. Az evangélium mindennapi megvalósításához akart útmutatást adni. Pontos előírásokat adott a Szentírás olvasására, az imádságra. Ő javasolta elsőként a keresztények számára az imakötél – a csotki – használatát. Több mint húsz évig vezette a szerzetesi közösséget körültekintéssel és erős kézzel, mindenekelőtt pedig saját példájával. Tanítványai szerint belelátott a szívekbe, és ki tudta űzni a démonokat.
Thébában 346-ban pestis dühöngött, sok szerzetes mellett Pakhomiosz is megbetegedett. Hosszasan birkózott a halállal. Tanítványai a gyógyulásáért imádkoztak, ám ő megmondta nekik: Isten akarata az, hogy földi élete véget érjen. Utolsó kívánsága az volt, hogy ismeretlen helyen temessék el.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .