A hazáért, a családért

Az eseményt jubileumi menetgyakorlat előzte meg, melynek résztvevői a Petőfi laktanyától hajnalban indulva tizenkét kilométert tettek meg a máriaremetei kegyhelyig. A kegytemplom előtt ünnepélyesen fogadta őket Bíró László katonai ordinárius, Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese és Farkas Anikó, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke.


Az I. világháború kitörésének századik évfordulójáról is megemlékező szentmisén Alberto Bottari de Castello a háborúkhoz és a katonasághoz kapcsolódó emlékeiről beszélt. Elmondta, hogy papsága első három évében egy trevisói plébánián szolgált. A Piave folyó völgyében számos I. világháborús emlékhely található, Bottari de Castello plébániájához is tartozott egy temető. Hozzátartozók és katonai emlékezők egyaránt gyakran felkeresték az emlékhelyet. A közelben volt Redipuglia is, amelyet éppen egy hete, szeptember 13-án keresett fel Ferenc pápa, hogy a nagy háborúban elhunytakra emlékezzen. Ott adta át a szentatya Bíró László tábori püspöknek azt a mécsest, amelyet a szentmise kezdetén a nuncius a háborúban elhunyt valamennyi katona és polgári áldozat emlékére gyújtott meg.

A szentmise végén külön köszöntötték Bíró László tábori püspököt, aki idén ünnepli pappá szentelésének negyvenedik és püspökké szentelésének huszadik évfordulóját. Berta Tibor általános helynök a „Tábori Lelkészi Kar 2014″ felirattal ellátott paténát (ostyatartót) és egy – felső részén Kapisztrán Szent Jánost, a tábori lelkészek védőszentjét ábrázoló – pásztorbotot adott át ajándékként a püspöknek.

Fotó: Cser István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .