A haza, az egyház és a trón érdekében

Egyszóval nemzetietlenséggel. Ez a megállapítás semmiképpen nem állja meg a helyét. Nincs mód áttekintő elemzést adni, helyette tekintsünk bele egy-két korabeli följegyzésbe. „Az egyházi rendnek a követi táblánál ülő tagjai, a papi tizedről, küldőik nevében is, minden kárpótlás nélkül, örökösen lemondottak” – adta hírül a Religio és Nevelés című újság 1848. március 26-i száma a pozsonyi országgyűlés március 18-i üléséről. Fogarasy Mihály püspök az 1847/48-as országgyűlésről készült följegyzéseiben így ír: „Ha a magyar nemzetiséget féltitek, ne felejtsétek ki számításotokból azon vallást, mely az országnak magyar nevet, magyar jellemet adott. Mely azt a német császárság gyámsága alól kezdetben mindjárt fölmentette, mely nyolc század alatt vérével s vagyonával védte a magyar szabadságot, soha idegennel nem szövetkezett, s a nemzeti alkotmányt épp olyan hűséggel oltalmazta, mint a törvényes királynak trónját!”

A magyar püspökök 1848. július 6-i körlevelében többek között ez áll: „A politikai átalakulás nagyszerűsége nem hagy kétkedni bennünket, hogy a szabadság nyereményei egyházunkat is bizonyos osztályrészben illetik, s ha anyagi tekintetben vesztettünk is, a szellemi javak, melyeket ezek helyében sajátjainkká tehetünk, ösztönül és intésül szolgálnak, hogy ne apróbb, személyes érdekért vagy a fegyelem tágítására használjuk föl az alkalmat, hanem minden törekvésünket fordítsuk egyházunk javára, s azon szent szabadság boldogító birtokának megszerzésére, melyet az Írás az istenfia szabadságának nevez.” A püspöki kar 1848. októberi, V. Ferdinánd királyhoz intézett feliratából: „Fölséges úr, ezen új törvények, ezen új kormányforma, a nép szabadságának új biztosítékot adván, rövid idő alatt is oly mély gyökeret vertek a nép szívében, hogy főpásztori kötelességünk szerint kénytelenek vagyunk előadni: olyan állapotba jutott már nemzetünk, hogy azonnal kiveszne kedélyéből minden, eddig oly hű kegyelet a király, a királyi trón iránt, mihelyt elhihetné, hogy a Fölséged királyi szavával szentesített új törvények s független kormányzat ellen Fölséged beleegyezésével intéztetnek ezen csapások.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .