A gonosszal nem köthetünk kompromisszumot

Fotó: Lambert Attila

 

A lelkinap mottója így hangzott: Új utakon a Szentlélekkel – „Újjáteremtek mindent!” (Jel 21,5)
A nap fő előadója Hodász András, a Budapesti Karizmatikus Személyi Plébánia plébániai kormányzója volt, aki Isten szentjeiként köszöntötte az ország minden tájáról és a határon túlról érkezett egybegyűlteket. Arra kérte őket, szüntelenül imádkozzanak azokért, akik először vannak itt, és nem tudják, „ki ez a sok bolond” ebben a csarnokban, s azokért is, akik már évek óta hisznek, de esetleg megfáradtak a hitükben.
András atya előadása előtt a Katolikus Shalom Közösség egy oratóriumszerű színpadi játékot adott elő, amelynek központi alakja szóba áll a sátánnal, majd sokáig nem tud szabadulni tőle, végül Krisztus kegyelméből sikerül neki. Hodász András hangsúlyozta: láttuk, hogy Jézus megszólít valakit, aki nem tudja, hogy rabszolgaságban él, de ő ráébreszti erre, és kiszabadítja.
Hodász András rávilágított: Istennel találkozni csak a pusztában lehet. Sokan elhiszik, hogy az igazi örömök helyett elegendőek a hétköznapi, gagyi örömök. Azok a testvérek azonban, akik átélték már, tudják, hogy semmihez sem fogható boldogság megtapasztalni Isten jelenlétét – mutatott rá Hodász András.
– Rendszerint elhatározzuk, hogy megváltoztatjuk az életünket, de majd csak holnap. Ma még utoljára jól teletömjük magunkat Nutellával, elmegyünk egy találkára. És a holnap soha nem jön el. Pedig a gonosszal nem köthetünk kompromisszumot, az icipici bűn is rabszolgává tesz bennünket. Isten viszont a legteljesebb szabadságra hív minket.
A keresztény vallás arra int, légy jó, és kerüld a bűnt. Mi van azonban, ha arcul csap az élet, és nem tudok jó lenni? Ha hiába gyónom meg százszor is, újra és újra elbukok? – tette föl a kérdést az előadó. Válasza szerint ez általános emberi tapasztalat.
Ne essünk ilyenkor pánikba. Nagyon fontos tudatosítanunk, hogy botladozó emberek vagyunk. A megoldás az, ha szembenézünk a gyengeségeinkkel, életünk nehézségeivel, és Isten kezébe helyezzük ezeket, aki irgalmas szeretetével átölel minket – hangsúlyozta Hodász András.
Az előadó beszélt arról is, hogyan különböztethetjük meg, hogy a Szentlélek vagy a gonosz szólít-e meg minket. – Ha a hang bűnre hív, az soha nem lehet a Szentlélek szava. Az sem, ami ellentmond a Biblia vagy az Egyház tanításának. Isten hangja mindig békével, bátorítóan, csöndesen érkezik. Ha megismerjük az ő nyelvét, akkor eljutunk Kánaánba, az Ígéret földjére, megtanuljuk, mi az igazi, hívő élet s az Istennel megélt, élő kapcsolat – fejezte be nagy sikerű előadását Hodász András.
A lelkinap zárásaként kon­ce­lebrált szentmisét mutatott be Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, aki maga is tagja a karizmatikus mozgalomnak.
A főpásztor kifejtette: ha van ereje bevallani a gyengeségét, akkor még a vámos is megigazulva térhet haza, ahogyan Jézus mondta a példabeszédében.
Szabadulásunknak nagyon nagy ára volt, Istennek kellett meghalnia érte – hangsúlyozta a püspök, majd így folytatta beszédét: hosszútávfutóként kell célba érnünk. Szent Pálhoz hasonlóan kell végigfutnunk a pályát, ami nem könnyű. Ám ha valóban rászánjuk magunkat erre, akkor Isten segít, elhalmoz bennünket a kegyelmével, még ha közben a kereszt útját kell is végigjárnunk.
A nap folyamán volt közbenjárás, gyóntatás, szentségimádás, tanúságtételek hangzottak el, lelki és testi gyógyulások történtek. Csiszér László zenekara ifjú zenészekkel kiegészülve végzett zenei szolgálatot.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .