A főpásztor díszpolgár lett

A cím adományozásával a közgyűlés kifejezésre juttatja nagyrabecsülését azok iránt, akik a város és lakossága érdekében példamutatóan munkálkodtak, maradandót alkottak, akik hozzájárultak Debrecen szellemi és anyagi gyarapodásához, valamint a város nemzetközi hírnevét tovább erősbítették.
Bosák Nándor megyés püspököt – aki idén ünnepli hetvenedik születésnapját -, 1963-ban szentelték pappá, majd 1993-ban II. János Pál pápa az általa alapított debrecen-nyíregyházi egyházmegye első püspökévé nevezte ki. A főpásztor nagy gondot fordít a két közigazgatási megyét magában foglaló egyházmegye hitéletének fejlesztésére, különösen az ifjúság keresztény nevelését tekinti szívügyének. Ennek érdekében vállalta az egyházmegyében újjászervezett három középiskola fenntartását, és az ifjúságért érzett felelőssége nyilvánult meg az egyetemi lelkészség megalapításában is. Eddigi püspöki szolgálata alatt Debrecen két lakótelepén épült új templom, és a régiek is megújultak. Sokféle módon igyekszik elősegíteni a keresztény felekezetek közötti együttműködést, az ökumenikus szemlélet megerősödését. Egyházmegyei szolgálata mellett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia munkájából szintén jelentős részt vállal. Különféle felnőttképzési formákban lehetőséget biztosít a vallási műveltség szintjének emelésére, a tudatos keresztény közéletiség fejlesztésére. Több alapítványt, civil szervezetet támogat, és évek óta hasznos munkát végez a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumában is. Műveltsége, nyitottsága, teológiai felkészültsége, ökumenikus gondolkodása és emberi tulajdonságai miatt köztiszteletnek örvend.
Kósa Lajos debreceni polgármester történelmi lépésnek nevezte a díszpolgári cím katolikus püspöknek való adományozását a „kálvinista Rómában”. I. Lipót magyar király által a város szabad királyi rangra emelése azt a feltételt vonta maga után, hogy a város lakosai a katolikus vallást szabadon gyakorolhassák. Így méltán mondható történelmi lépésnek ez a kitüntetés.

Bosák Nándor a kitüntetettek nevében mondott köszönő beszédében kiemelte, hogy a város nemcsak a megélhetést biztosító infrastruktúra meglétét jelenti, hanem gazdag kultúrával, lelkülettel, hangulattal bíró szellemi közösség is. Majd köszönetét fejezte ki a városnak azért, hogy elismerte és befogadta azokat az értékeket, amelyeket a kitüntetettek munkájukkal, szolgálatukkal képviselnek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .