A Föld napján – a fákról

A fák néma üzenete az erdő fohásza, amely sok helyütt figyelmezteti a turistákat: Ne bántsd, hanem szeresd a fákat, hiszen belőlük készül bölcsőnk, asztalunk, ágyunk s koporsónk is! Mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy nem csak a saját érdekünkben kell jót tennünk a környezetünkkel. Gondolnunk kell a jövő nemzedékekre is, mert csak egyetlen Földünk van. Ezt ismerte föl valaha egy amerikai egyetemista, Denis Hayes (ma az alternatív energiaforrások elismert kutatója), akinek kezdeményezésére 1970. április 22-én az Egyesült Államokban több millióan emelték föl szavukat a természet védelmében. A Föld napja húsz évvel később vált világmozgalommá, amikor már egyre rémisztőbb méreteket öltött a bioszféra pusztulása, az ipari szennyezés. Magyarországon 1990-től működik a Föld Napja Alapítvány, amelynek felhívására egyre több óvoda, iskola, civilszervezet csatlakozik valamilyen módon e nemes kezdeményezéshez: fákat és virágokat ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek.

A mozgalom legnagyobb sikere, hogy helyi kezdeményezésre szerveződnek a különféle programok, és ma már nem csak április 22-én. A mozgalom egyik jelmondata: Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy gondolkodásunk megváltozzon, és meghalljuk a fák csöndes üzenetét. S hogy tiszta szívből tudjunk szeretni.
 
Fotó: Lukácsi Pálné  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .