A Fájdalmas Anya búcsúját ünnepelték Egerben

„Az Istenszülő Máriának, akit gyakran a »boldogságos« jelzővel illetünk, a mai napon a fájdalmaira emlékezünk, sőt, még ünnepeljük is” – mondta beszédében Kiss-Rigó László, hozzátéve, hogy ez ellentmondásnak tűnhet.
„A Megváltó édesanyjának lenni nagy megtiszteltetés, és látszólag diadalmenet. A valóságban azonban számos gyötrelem, szenvedés kísérte a Szűzanya életét” – tette hozzá a főpásztor. A szentírási történetek alapján példának hozta a fogantatás körüli kérdéseket, amikor az emberek azt találgatták, vajon ki a gyermek apja, de megemlítette a betlehemi megalázottságot, a nélkülözést, később az Egyiptomba menekülést, s végül Jézus kínhalálát, amelyet Máriának végig kellett néznie. A megyéspüspök hangsúlyozta: az ember a rosszat elfelejti, a jónak örül. Mária azonban nem gondolt arra, hogy el kell feledni a szenvedést okozó eseményeket: megélte a fájdalmakat, és mégis boldog volt. Jézus szavait igazolta ezzel: „Boldogok, akik sírnak, mert vigasztalást nyernek.”
A búcsúi szentmise körmenettel zárult.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .