A demagógia magas lován

 

Ugye ismerős az érvelés? A liberálbalos érvelés, amelynek csak az számít, hogy ügy legyen. S ehhez nem átallanak nyugat-európai és amerikai háttámlát igénybe venni. Ott meg terem az jócskán, hiszen kibicnek semmi se drága. Kanadából, Angliából, Franciaországból erőszakkal kizsuppolják az odatévedt cigányokat, mondván, nekik nem kell belőlük – a liberálbal nagyobb dicsőségére! –, legyenek azok magyarországiak vagy szlovákiaiak, csehek vagy románok.


 

De ha egy cigány gyerekeket felkaroló, róluk gondoskodó egyházi iskola ötlik a szemükbe, máris jönnek a demokraták! Egyház! Netán még nemzeti gondolkodás is! Akkor nem számít pénz, sajtó, nemzetközi hírverés, bíróság – egyszóval minden eszközt bevetnek a demagógia magas lovának építéséhez.

Mindig egy kis csoportocska indítja és tartja életben ezeket a – józan észnek ellentmondó – kampányokat. Nyilvánvalóan politikai célzattal folytat hecckampányt. Kis kiscsoport, nagy nagybácsival a háta mögött.

S ne gondoljuk, hogy a gyerekek valós érdekeit tartják szem előtt. Még talán a közelükbe sem mennek. A demagógia magas lován ülők bizonyára nem, legföljebb egy-két fullajtárjukat küldik (kellő médiahírverés mellett) a magyar valóságba. Pedig arra gondolnék, a demagógialovasok (pártostól, nyugat-európaistól, amerikaistól, mindenestül) miért nem költöznek oda, s tanítanák, nevelnék mindennapi munkájukkal a gyerekeket, gondoskodnának róluk, akiknek most az egyház adja meg a valóság reális keretei között az egyetlen lehetőséget.

Ja, ezt nem! Rózsadombi és újkáder dűlőkről csak lenéznek, s kinyilvánítják az „igazságot”. Évekkel ezelőtt hallottam egy ilyen liberális nagyfejet nyilatkozni, (elszólni) cigányügyben – magas lóhoz illő önbizalommal. Ő bizony még életében nem találkozott cigányokkal. De nyilatkozott. És ítélkezett. A demagógia csak úgy duzzadt alatta és benne.

Nyíregyházán azzal érvelnek, ha kizárólag cigány gyerekek járnak egy iskolába, az maga a kirekesztés. De ha egyszer ők laknak ott! Ha egyszer ez az életterük! Miért nem járnak magyar gyerekekkel együtt? – harsogják lómagasból.

Kérdés persze akad. Miért nem viszik el ezek a magaslovasok reggelente abba az iskolába a cigány gyerekeket, ahová saját csemetéik járnak? Miért nem költöztetik a szerencsétlen cigány családokat a maguk káderdűlőire, fallal és portaszolgálattal védett lakóparkjaikba?

Az egyház még csak nem is kérdez. Végzi becsülettel a tanítása szerinti – sokszor bizony nem könnyű – emberközeli munkát. Amit a magaslovasok csak azért is akadályozni igyekeznek. Rájuk férne egy kis nevelés: ha már nem segítenek, legalább ne akadályozzák a másik munkáját!

Persze, akiknek magasló ideológiájuk csak léggömb – s maguk is tudják ezt –, kétségbeesésükben kultúrharcot kiáltanak. És szegény cigányokat használják föl a józan ésszel és a tisztességgel szemben. Az sem érdekli őket, hogy ezzel éppen a cigány gyerekeknek teszik a legrosszabbat. Csakhogy még nem tudják: előbb-utóbb ők is rájönnek erre.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .