A család mint miniatűr egyház

 

A harminckét oldalas füzetek szabadon kezelik a témát: inkább csak indíttatást adnak elméleti és gyakorlati téren, nem akarják a családok életét szabályozni, ugyanakkor felhívják a figyelmet a gyerekek életkori sajátosságaira. Elmélkedést adnak közre az ünnepről, segítve ezzel a családon belüli evangelizálást; a családi liturgiához imádságokat, énekeket ajánlanak. Minden ünnep esetében ízelítőt kínálnak a gazdag magyar néphagyományból, egy-egy jellegzetes ünnepi étket is javasolnak. Az összes füzet tartalmaz tanúságtételt, amelyben egy-egy család enged bepillantást az életébe, megosztva az olvasókkal, miként élik meg ők az adott ünnepet. Nagyon hasznosak azok az ötletek is, amelyeket felhasználva a szülők az imádságon és étkezésen kívüli közös együttléteket is tartalmasabbá tehetik az aktuális időszakhoz kapcsolódva.


 

Az advent időszaka a fogyasztói társadalomban is kiemelt szereppel bír, és szerencsére manapság a hitüket kevésbé gyakorlók számára is közismert például az adventi koszorú. Éppen ezért azonban nagyon is tudatosan oda kell figyelnünk arra, hogyan éljük meg családunk körében ezt az időt, hogy az valóban a megváltó Jézus Krisztusra való várakozás legyen, ne csupán valami szép és meleg, de felszínes készülődés a fogyasztói karácsonyra. Ahogy Bíró püspök is fogalmaz: „Az advent több akar lenni a gyermeteg »Jézuska-várásnál«. Készséget akar ébreszteni bennünk a naponta érkező Jézus iránt és nem utolsósorban az életünk alkonyán érkező Jézus iránt – vagy Jézus iránt, aki felé az egész mindenség tart, hisz benne teremtetett minden, benne áll fönn minden, ő az alfa és az ómega.”

 

Sztrilich Ágnes elmélkedésében az adventet az egymással való mélyebb találkozás idejeként mutatja be, amikor több időt szánhatunk egymásra, megbeszélhetjük gondjainkat, örömeinket. A hétgyermekes pécsi Kovács család életéből is meríthetnek ötleteket a füzet forgatói, de a szerkesztők ötletbörzéjükben – többek között – a Luca-napi búzaültetés, az adventinaptár-készítés vagy a jóságliszt szokását is ajánlják. (Utóbbinak az a lényege, hogy a családon belüli jó cselekedetekért kanalanként lisztet gyűjtenek egy befőttesüvegben, s karácsonykor aztán az összegyűlt jóságliszt felhasználásával készül a sütemény.) A családi imádságra pedig az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtása kínál jó alkalmat.

 

A tizenhárom kötetesre tervezett Családi ünnepeink sorozat következő része még idén megjelenik. Ez ahhoz ad majd támpontokat, hogyan ünnepelhetjük a karácsonyt a családegyházban.

A könyv kapható az Új Ember könyvesboltjában.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .