A ciszterci rend alapítóinak ünnepe

Ezen a napon emlékeznek meg Molesme-i Szent Róbertről, aki 1098-ban húsz rendtársával Citeaux-ban, Dijon környékén telepedett le egy elhagyatott helyen, hogy itt, a világtól elzárva könnyebben követhessék Szent Benedek szabályzatát. Szent Róbertnek egy év múlva vissza kellett térnie Molesmébe.

 

A távozó elöljárót Szent Alberik követte az új monostor irányításának feladatában. Ő egy ideiglenes szabályzat (Instituta monachorum Cisterciensium de Molismo Venientis) összeállításával, a ruházat színének meghatározásával (fehér habitus, barna, később fekete skapuláréval) és a II. Paszkál pápától 1100. április 18-án kapott védelmi okirat megszerzésével lefektette a rend önálló fejlődésének alapjait.

A ciszterci közösség alapítójának tekintik még Harding Szent Istvánt is, aki Angliából származott. Az új rend az ő idejében, 1119-ben érte el a teljes szervezettséget az úgynevezett Charta Caritatis szabályzattal. Ennek alapgondolata: „Éljünk egyazon szeretetben, egyazon regula alapján, és hasonló szokások szerint.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .