Egyházi akció az újszülöttekért

 

A Szentírás talán leggyakrabban idézett részéből, a Szeretethimnuszból hangzott el egy részlet, majd Écsy Gábor arról a tavaly született gondolatról beszélt, amelynek nyomán a püspöki kar megkérdezte az egészségügyi intézményeket, mire lenne leginkább szükségük munkájuk színvonalas ellátásához.

A legtöbb kórház az inkubátorra szavazott. Az akció megszervezésével a püspöki kar a karitászt bízta meg.


 

– A karitász küldetéséből fakadóan mindig az embert szolgálja, a pici gyermekektől kezdve az iskoláskorúakon, a kamaszokon és a házasságra készülőkön át az idősebbekig, így örömmel vállalkoztunk a feladatra – mondta az igazgató, s azt kívánta, hogy a most átadott berendezés szolgálja az életet, és segítse azoknak a fizikai és lelki megerősödését, akik újszülöttként közénk érkeznek. Az inkubátort Mádl Dalma asszony és Écsy Gábor leplezték le, majd Balás Béla püspök szólt a jelenlévőkhöz, köztük a karitász önkénteseihez, akik Jáki Zoltánné, a Kaposvári egyházmegye karitászvezetőjének irányításával hosszú ideje áldozatosan végzik munkájukat:

– Ezt az életmentő műszert nem a „papi áldás”, hanem a gyermekáldás szenteli meg igazán. Arra kérem a Jóistent, áldja meg legalább a kórház vonzáskörzetébe tartozó édesapákat és édesanyákat, hogy fogadják el gyermekeiket, s gondozzák őket odaadóan, a kórházzal együtt.

Ezt követően Kósa Lajos, a csecsemő- és gyermekosztály osztályvezető főorvosa, Major Andrea, az újszülöttrészleg vezető főorvosa és Szilágyi András, a szülészet-nőgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa hivatalosan is átvették az inkubátort. Kósa Lajos köszönő szavaiban arról szólt, hogy számára ez az életmentő eszköz az anyaméhet jelképezi, és azoknak a túlélését, illetve jobb életminőségét segíti, akiknek nem adatott meg, hogy a magzati állapotot mindvégig az anyaméhben tölthessék. Az osztályvezető főorvos azt is megjegyezte: méltó helyre került az adomány, hiszen a kaposvári kórház korszerű és családbarát intézmény, sok tekintetben hazai és külföldi viszonylatban is egyedülálló.

Az ünnepség végén a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium és Általános Iskola három tanulója egy-egy kedves gyermekrajzzal köszönte meg az adományozóknak az életmentő készüléket.

fotó: Kovács Tibor

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .