A Celli Szűz Mária-kápolna

A tervek szerint megújul a kápolnához vezető márványlépcső is, az erdőgazdaság pihenőhelyet alakíttat ki a zarándokoknak, továbbá egy új Mária-szoborral egészül ki az épületet övező szakrális tér.

Sárainé Illés Edina sajtóreferens elmondása szerint ezzel a felújítással az erdőgazdaság nem csupán egy megújult barokk kápolnával gazdagítja a térséget, hanem egyúttal hozzájárul az európai uniós források bevonásával új életre kelt majki remeteség még vonzóbb (vallás) turisztikai célponttá alakításához. A kápolna újraszentelése a felújítás végeztével, június 20-án lesz. A szertartást Spányi Antal megyés püspök mutatja be.


A Celli Szűz Mária-kápolna Az Oroszlány közelében fekvő majki kamalduli remeteség mellett található templomot 1736 és 1757 között építették valószínűleg az osztrák barokk építész, Franz Anton Pilgram tervei alapján, akit a források szerint Esterházy József bízott meg a feladattal. Az épület jelenleg nem látogatható, de a felújítást követően újra fogadja majd az érdeklődőket.

A Vértesi Erdő Zrt. programja keretében korábban gyönyörűen megújult a Gánthoz tartozó Kőhányás településrészen lévő, a Kék Túra útvonalába eső Szent Teréz-kápolna, illetve rendbe tettek egy elhanyagolt erdei sírkertet is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .