A Camorra

Az olasz maffia tulajdonképpen nem vallástalan, csak sajátos fogalmai vannak a vallásosságról: vagyonokba kerülő nagy temetések, giccses külsőségek között megtartott elsőáldozások, babonás szentkultusz. A maffia csoportjai a drogkereskedelem és a védelmi pénzek tekintetében kilencven részre osztották fel maguk között a várost.


Giovanni Colangelo, a nápolyi államügyészség vezetője mégis fényt lát a horizonton. „Naponta tartóztatunk le Camorra-tagokat” – mondja. Ebben az évben mégis kilenc gyilkosságot követtek már el, tavaly pedig összesen negyvenkilencet. A Camorra különböző érdekcsoportjai egymás ellen harcolnak, de ártatlan kívülállók is áldozatául esnek ezeknek a cselekményeknek. Az elmúlt huszonöt évben csaknem ezer ártatlan ember halt meg emiatt Dél-Olaszországban. A régi maffiaközmondás, amely szerint „aki néma és süket, az száz évig él”, már nem érvényes úgy, mint valaha.

Valletti páter Hurtado Ifjúsági Központja az iskolakerülő fiataloknak nyújt lehetőséget szakmát tanulni. Az intézményben könyvtár, varroda és egy kis filmstúdió is a fiatalok rendelkezésére áll. „Enélkül előbb-utóbb a Camorra áldozatává válnak, és végül börtönbe kerülnének a fiatalok” – mondta a jezsuita szerzetes.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .