A bukaresti nuncius nem várt meglepetése Bákóban

A hangszer a plébániaközösség tagjainak adományaiból épült. Az öt évig tartó munkát Ioan Bejan orgonaépítő és orgonaművész vezette, aki a vasárnapi ünnepségen bemutatta Moldva legnagyobb orgonáját, majd pedig koncertet adott rajta.
A hárommanuálos hangszer 24 méter magas, 42 regiszteres, sípjainak száma 3214. A legnagyobb, ötméteres síp 230 milliméter átmérőjű. A legkisebb, mindössze tízmilliméteres síp átmérője négy milliméter.
Miguel Maury Buendía a spanyolországi Madridban született 1955. november 19-én. 1980. június 26-án szentelték pappá a Madridi Főegyházmegye szolgálatára.
Buendía 1985-ben a salamancai egyetemen szerzett teológiai licenciátust dogmatikából, majd Rómában, az Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetemen doktorált egyházjogból, 1987-ben. Ugyanebben az évben lépett a Szentszék diplomáciai szolgálatába: nunciatúrai titkárként dolgozott Ruandában, Ugandában, Marokkóban és Nicaraguában 1996-ig. Ezután nunciatúrai tanácsos volt Egyiptomban, Szlovákiában, Macedóniában és Írországban 2004-ig, majd a szentszéki Államtitkárság államközi kapcsolatokkal foglalkozó osztályán teljesített szolgálatot.
2008-ban italicai címzetes érsekké nevezték ki, és Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán apostoli nunciusa lett. 2008 júniusában szentelték püspökké Rómában, a Santa Maria Maggiore bazilikában.
Buendía érsek 2016-tól látja el Romániában az Apostoli Szentszék képviseletét. Spanyol anyanyelve mellett a nuncius beszél angolul, olaszul, franciául és szlovénul.

Forrás és fotó: Jászvásári Püspökség
Fordította: Kuzmányi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .