A békesség fénye

Útja minden állomásán átadási ünnepséget szerveznek, jelképezve, hogy a békét és a szeretetet embertől emberig kell továbbítani. Magyarországra december 11-én érkezett a láng. Lapzártánk idején, december 17-én éppen Szegeden volt, ahol a népes közösség a dómban fogadta a békesség világ körüli úton járó fényét.

Kiss-Rigó László főpásztor beszédében így jellemezte a lángot: több, mint fény, összekötő erő az emberiség életében… Jelképek erdejében ma különös érték, ha családok, közösségek ajtót nyitnak a fénynek.

A Szeged–csanádi egyházmegye és a Csongrád megyei rendőr-főkapitányság, az IPA Temesi Régió és a Temesvári Kulturális Akadémia Alapítvány rendezte ünnepség programjában élménydús szerepet vállalt az európai karácsonyi kórusműveket előadó Bánáti Filharmonikus Zenekar és Énekkar, Ioan Coriolan Garboni vezetésével.

Az ünnepi alkalmon jelen volt többek közt B. Nagy László kormánymegbízott, Orza Adrian temesvári polgármester-helyettes, Bogose Sabin temesvári rendőrkapitány, Moldovan Gheorghe régióelnök, Siluan Gyula román ortodox püspök.

A főpásztori gondolatok után Lukács János rendőr dandártábornok, főkapitány mondott beszédet. Egyedi, ünnepi tiszteletadás volt a világhírű román festőművész: Stefan Popa Popa’s ikonkiállítása szentekről és Boldog II. János Pál pápáról. A megnyitót az Új Ember munkatársa, Tóth Sándor mondta.

Vezérgondolata lehetett a betlehemi fényfogadásnak a XX. századi költő, Pierre Jean Jouve sora: „…te, Krisztus, változhatatlan! …szegény szívünk élővé alakítod.”

(-o-h-)

Fotó: Kozmér Kinga

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .