A Balaton új orgonája

A hangszert Áment Lukács orgonaművész szólaltatta meg. Az orgona építését az 1990-es években határozta el a boglári egyházközség. Nem először: a plébániai iratok között ugyanis megtalálták az 1943-ból származó pécsi Angster orgonagyár részletes kivitelezési terveit. Ezek – a háborús helyzet miatt – csak tervek maradtak.

A hangszer elkészítésével a dunakeszi BKM orgonaépítő céget bízták meg. A kétmanuálos, harmincregiszteres hangszerre 13 000 munkaórát fordítottak a szakemberek, mire először megszólalt a dunakeszi műhelyben. Az ötvenmillió forintba kerülő hangszer felépítésének, elhelyezésének anyagi hátterét cégek és magánszemélyek adománya mellett a Balatoni Fejlesztési Tanács húsz-, Balatonboglár Önkormányzata kilencmillió forinttal, az egyházközség tízmillió forinttal biztosítja.

Az orgona átadásával nemcsak a boglári hívek évtizedes várakozása teljesül be, hanem a hazai turizmusban kulcsszerepet játszó Balaton régiója is gazdagodik egy kitűnő koncerthelyszínnel. A tervek szerint június 25-én délelőtt 10 órai kezdettel – az országban, de talán Európában is elsőként – huszonnégy órás koncertsorozattal folytatódik a hangszer „történelme”. Huszonnégy magyar orgonaművész óránként váltja majd egymást, akik örömmel fogadták a felkérést. A fellépők között lesz Miskolczi Katalin, Kecskés Mónika, Baróti István, Kárpáti József, Déri András, Mali Katalin és még több, a hazai nagyközönség előtt is ismert név.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .