72 óra kompromisszum nélkül

A program keretében országszerte fiatalok csoportjai folytatnak szociális, karitatív, ökológiai, fejlesztő vagy építő tevékenységet hetvenkét órán, azaz három napon keresztül. A változatos helyszíneken a legkülönbözőbb módokon segítik a rászoruló embereket és teszik szebbé a környezetüket (kerítésfestés, épületfelújítás, faültetés, emlékművek rendbetétele, erdők megtisztítása, kirándulás mozgássérültekkel, foglalkozás idősekkel, betegekkel stb.).


A nemzetközi kezdeményezés 2012-ben öt környező országban is megvalósul: Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban, Szlovéniában és Bosznia- Hercegovinában is lesznek ősszel hetvenkét órás projektek, sőt, a magyar szervezéshez kapcsolódva erdélyi és felvidéki fiatalok is részt vesznek az önkéntes szolgálatban.

Az ökumenikus programra öt–huszonöt fős csoportok jelentkezését várjuk, olyanokat, akik vállalják, hogy kompromisszum nélkül segítenek majd abban az önkéntes feladatban, amelyet a szervezők – életkorukat és lehetőségeiket figyelembe véve – találnak számukra. Regisztrálni a www.72ora.hu honlapon lehet október 1-jéig.

A tavalyi programban országszerte csaknem kilencezren vettek részt, s ennek köszönhetően közel száznegyven településen háromszázötven önkéntes feladat valósult meg. Idén legalább tízezer fiatal együttes megmozdulása várható, mivel a feladatok gyűjtését és a csoportok toborzását minden eddiginél több, ötvennyolc helyi koordinátor végzi az ország különböző pontjain. Az esemény fővédnöke idén Hirling Zsolt, a londoni olimpián induló evezős, aki 2005-ben világ-, 2007-ben pedig Európa- bajnoki címet szerzett, s tavaly – az élsporttól átmenetileg visszavonulva – egy kenyai árvaházban volt önkéntes. „Az árvákból hihetetlen szeretet árad, megtanultam tőlük, hogy a legapróbb dolgoknak is mennyire lehet örülni” – mondta afrikai tapasztalatairól.

Az egyházi kezdeményezésű programnak – amelyben vallásos és nem vallásos fiatalok egyaránt részt vesznek – védnöke még Erdő Péter bíboros-prímás, esztergom–budapesti érsek, valamint Bölcskei Gusztáv református és Szemerei János evangélikus püspök. A kezdeményezés mellé állt számos ismert közéleti személyiség is, így például Böjte Csaba ferences szerzetes, Bombera Krisztina, Süveges Gergő és Horváth Gergely televíziós, illetve rádiós műsorvezetők, Lackfi János költő, Miklósa Erika opera-énekesnő. A humorista Kovács András Péter így fogalmazta meg gondolatait a kezdeményezéssel kapcsolatban: „Az önkéntesség maga a felszabadultság: végre nem kell elvárásoknak megfelelni, hiszen bármit is tégy önkéntesen, az már túl van azon, ami elvárható.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .