32. Rimini Meeting

A korábbiakhoz képest kissé szerényebb módon megrendezett találkozón a tavalyinál valamivel kevesebben vettek részt, de így is közel nyolcszázezer látogatást regisztráltak az egy hét során. A rendezvény továbbra is elmondhatja magáról, hogy a világ leglátogatottabb nyári fesztiválja.

Kiemelkedően fontos résztvevője Giorgio Napolitano olasz államelnök volt, aki a százötven éve egységes Itália évfordulója alkalmából A szubszidiaritás 150 éve – Az erők, amelyek megváltoztatják a történelmet, ugyanazok, amelyek az ember szívét is megváltoztatják című kiállítás megnyitójára érkezett. Ennek megtekintése után részt vett és felszólalt a kiállítás témájában tartott találkozón. Beszédében az aggodalomra okot adó jelenből, az Olaszországot is sújtó válságból indult ki, amellyel szembe kell nézni. Rooseveltet idézte: „Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, maga a félelem.” Hangsúlyozta, hogy az egység mellett a sokszínűség, a szolidaritás és a szubszidiaritás is fontos. Felhívta a jelenlévők, különösen az új nemzedék figyelmét: „Utánpótlásra és személyetek bevetésére van szükség! Ne engedjétek, hogy befolyásoljon benneteket az, ami az utóbbi legalább két évtizedben leülepedett. Beszéljétek az igazság nyelvét!”

Rendkívül színes volt a neves résztvevők köre: Giuliano Amato volt olasz miniszterelnök és az olasz kormány számos tagja mellett megjelent Francesco Lambiasi, Rimini püspöke, Antonios Naguib kopt-katolikus alexandriai pátriárka, Dionigi Tettamanzi bíboros, a Milánói egyházmegye apostoli kormányzója, Pierbattista Pizzaballa szentföldi ferences kusztosz, Robert Sarah bíboros, a Cor Unum pápai tanács elnöke; Zygmunt Zimowsky érsek, az egészségügyi pápai tanács elnöke; Paolo Pezzi moszkvai érsek, John Polkinghorne részecskefizikus, anglikán teológus, valamint Paul Jacob Bhatti, a pakisztáni miniszterelnök vallásügyi tanácsadója, a meggyilkolt Shabbaz Bhatti testvére. Az idei találkozónak több neves magyar résztvevője is volt, köztük Csomós Miklós, Budapest főpolgármester-helyettese.

A központi témák között a bizonyosság, a szépség, az olasz egység és az olasz belpolitikai kérdések mellett a Közel-Kelet, valamint Egyiptom is hangsúlyosan szerepelt, és mindennap, újra meg újra szóba került II. János Pál.
Standja volt az életvédőknek, jó néhány könyvkiadónak, idegenforgalmi irodának, a környezetvédőknek, a közlekedésbiztonságiaknak, számtalan jótékonysági szervezetnek és a 2012-es írországi eucharisztikus kongresszusnak is. A vásárvárosban gyermekfalu is helyet kapott.

A legsikeresebb kiállítások bejárata előtt szinte folyamatosan hosszú sorok kígyóztak.
A világ minden tájáról, harmincnyolc országból érkeztek a találkozóra, amelynek előkészítésben és lebonyolításban négyezer önkéntes vett részt. „A meetingen – különösen az először részt vevők számára – lenyűgöző mindaz, ami látható. Annak jele, ami nem látható, és bizonyosságunk alapja, biztos fedezete” – mondta az egyik szervező.

A jövő évi találkozó témája mintegy folytatása az ideinek: Az ember természete a végtelennel való kapcsolat.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .