„Zarándokegyház vagyunk”

 A római találkozó az apostoli mozgalom centenáris ünnepségsorozatának részeként valósulhatott meg. A schönstatti mozgalmat 1914. október 14-én Josef Kentenich palottinus szerzetes alapította meg egy csoport szeminaristával. A kezdeményezés középpontjában a Máriával kötött szeretetszövetség áll. A mostani találkozó fő célja a szövetség megújítása volt.

A vatikáni találkozón Heinrich Walter, a schönstatti általános tanács elnöke köszöntötte a jelenlévőket, közöttük a bíborosokat és a püspököket, valamint a más mozgalmak képviseletében érkezett vezetőket: Stanislaw Rylko bíborost, a Világiak Pápai Tanácsának elnökét, Maria Vocét, a Fokoláre mozgalom elnökét, valamint Gerhard Prosst, az „Együtt Európáért” Ökumenikus Hálózat elnökét.

Beszédében emlékeztetett az alapítóra és a szeretetszövetségre, amely a II. világháború idején még jobban megerősödött. Kentenich atyát a nácik elleni propaganda miatt 1942-ben a dachaui koncentrációs táborba zárták, ahonnan csak 1945-ben szabadult. Ezután elindult az akkori világ „perifériáira”: Argentína, Brazília, Chile, Uruguay és Dél-Afrika voltak útjának állomásai, ezekben az országokban szolgálta az egyházat – emlékeztetett rá Heinrich Walter.

A mozgalom néhány tagja által feltett kérdésekre válaszolva Ferenc pápa megállapította: a családot és a házasságot ma rendkívül sok támadás éri. Utalva a közelmúltban tartott püspöki szinódusra megjegyezte, hogy a társadalomban a családot egyre inkább egyfajta „társulásnak” tekintik, lefokozzák, és szüntelen támadásokkal sújtják.


Napjainkban szinte mindenfajta együttélést családnak neveznek. Rengeteg a tönkrement házasság, a szétesett család, és az emberek egy jelentős része kétségbe vonja a házasság szentségét. A család ma válságban van, szociológiai értelemben és az emberi értékek szempontjából tekintve csakúgy, mint a katolikus, keresztény szentség szempontjából. Válságban van, mert mindenhonnan csapások érik, amelyek mély sebeket ütnek rajta – fogalmazott a szentatya.

A házasság ma sokak számára nem több, mint egy társadalmi eseménnyé vált szertartás. Ez pedig elhomályosítja a szentségi házasság lényegét, ami nem más, mint az Istennel való egység – mondta a pápa. – Az egyes emberekhez szóló lelkipásztori tevékenység segíthet ezen a helyzeten. Az emberek kísérése időigényes szolgálat. Jézus nagy mestere ennek! Ő sok időt fordított arra, hogy elkísérje az embereket, hogy megérlelje a lelkiismeretüket, hogy ápolja a sebeket, hogy tanítson. Elkísérni a másik embert annyit jelent, hogy vele együtt tesszük meg az utat – hangsúlyozta a szentatya.

A szeretetszövetség

A nemzetközi Schönstatt-mozgalom életében különleges nap 1914. október 18-a. Az alapító, Josef Kentenich atya ezen a napon hívta meg a Szűzanyát egy kis vallendari kápolnába, hogy nevelje őt és a rá bízott gimnazista fiúkat „erős, szilárd, papi jellemekké”. Mária komolyan vette a kérést, és megkezdte munkáját a kápolnában. Nem kért mást, csak hűséges kötelességteljesítést és buzgó imaéletet. Cserébe megígérte, hogy Szent Fiához vezeti mindazokat, akik erre kérik. Ezt a párbeszédet nevezik a schönstatti közösségben „szeretetszövetségnek”.

Örömünnep Németországban

Az alapítás 100. évfordulóján, október 18-án mintegy tízezer résztvevővel hatalmas örömünnepet ültek a mozgalom németországi központjában, Schönstattban. Kétbusznyi magyar zarándok is jelen volt a nemzetközi ünnepségen. A rendezvényen a mozgalom tagjai rengeteg színes program keretében mutatták be, hogy a világ számos pontján élő schönstatti közösségek hogyan élik és valósítják meg a Szűzanyával kötött szeretetszövetséget.

A magyar zarándokok közül negyven fiatal a Mária-musical című produkciót mutatta be hatalmas sikerrel. A darab szövegét Tilmann Beller schönstatti atya, a magyar mozgalom alapítója írta. A fiatalok egy része a zenekar, míg a másik része az ének- és a tánckar szereplője volt.

Ezen a napon a magyar Schönstatt központjában, a Balaton-felvidéki Óbudaváron ünnepi szentmisét mutatott be Balás Béla kaposvári püspök is. A délelőtt folyamán az ország különböző pontjairól érkező tizenhét házaspár kötött szeretetszövetséget a Szűzanyával. Meghívták Máriát az otthonukba, hogy nevelje őket és gyermekeiket, s vezesse Jézushoz az egész családot. Kifejezték szándékukat, hogy hűséges kötelességteljesítéssel és buzgó imaélettel akarják bizonyítani szándékuk komolyságát. Az alapítás óta eltelt száz év alatt a Szűzanya segítő szándéka mit sem változott. Bármilyen életkorú és életállapotú legyen is a hozzá forduló, ő mindenkinek segít az önnevelésben a keresztény élet mindennapjaiban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .