XVI. Benedek imádkozik a magyarokért

A vasárnapi interjúban Erdő Péter elmondta: az általános kongregáción a konklávéra készül a testület, minden egyéb feladat ezzel függ majd össze. Hétfő délelőttől, a munka megkezdésétől a bíborosi testület tagjai nem nyilatkozhatnak az általános kongregáció ülésein elhangzottakról. Először imádsággal összpontosítanak a feladatra, kérve a Szentlélek Isten segítségét. Feltehetően elhangzik majd egy, a pápaválasztásra jelenleg érvényes szabályokról szóló tájékoztatás is.


Erdő Péter bíboros beszámolt arról, hogy XVI. Benedek pápa lemondása után, de még hivatali ideje lejárta előtt motu proprióban (a pápa saját kezdeményezésére kiadott törvény vagy közigazgatási intézkedés – a szerk.) változtatott a konklávé korábbi szabályain. Jelentős újdonságnak számít, hogy a bíborosi testület maga dönthet arról, kivárja-e az előírt tizenöt napos határidőt, vagy korábbi időpontra tűzi ki a konklávét. Ez utóbbi esetben az egyetlen feltétel, hogy a kijelölt napon a pápaválasztási joggal rendelkező és a szavazás alól magát ki nem mentő bíborosok mindegyike jelen legyen Rómában.

A kongregáción elhangozhatnak rövid beszámolók a kontinensek lelkipásztori helyzetéről, majd megkezdődnek az egyéni felszólalások, melyek az egyház javát és szükségleteit hivatottak vizsgálni – foglalta össze a várható munkamenetet Erdő Péter. Az általános kongregációk időtartamára vonatkozóan elmondta: legkésőbb március közepéig húzódhatnak, azután el kell kezdődnie a konklávénak. Az új szabályok szerint a pápaválasztásra akár hamarabb is sor kerülhet, de a pontos dátumot ma még nem lehet tudni.

A nagyböjt idején Rómában is számos liturgikus esemény zajlik, amelyeken a püspökök, a bíborosok – az idősebb és a választó korúak is – részt vesznek. Zarándoklatra is lehetőség nyílik: több bíboros is ellátogat Genazzanóba, a Jó Tanács Anyjának kegyhelyére, az 1400-as évek második felétől ismert Róma környéki zarándokhelyre.

Erdő Péter, aki az elmúlt nyolc évben végigkísérhette Benedek pápa működését, és részt vett az előző konklávén is, beszámolt a szentatyával való utolsó találkozásáról is. Február 28-án délelőtt, amikor a pápa elbúcsúzott a bíborosoktól, mindenkihez intézett egy-egy személyes, kedves szót. A magyarokról is megemlékezett, azt üzenve, hogy nagy szeretettel imádkozik értük. Ez a figyelmesség végig jellemző volt XVI. Benedekre pápasága során – fogalmazott Erdő Péter.

Végül a bíboros üzenettel fordult a magyar hívekhez, imáikat kérve az egyházért és a bíborosokért, hogy „a Szentlélek megvilágosítson minket, és hallgassunk útmutatására”.

MK

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .