XII. Piusz pápa boldoggáavatási eljárásáról

Ha a Szentatya úgy véli, hogy XII. Piusz ügye még további tanulmányozást és megfontolásokat igényel, akkor tiszteletben kell tartani ezt az álláspontját, anélkül, hogy bárki beavatkozna a kérdésbe indokolatlan és alkalmatlan kijelentésekkel.

Az ANSA olasz hírügynökség ugyanis június 19-én azt írta, hogy állítólag „végleges és állandó” törés veszélye áll fenn a zsidók és katolikusok közötti kapcsolatokban, mivel a pápa még nem döntötte el, aláírja-e vagy sem XII. Piusz dekrétumát. Pacelli pápára „fekete legenda” nehezedik, miszerint Hitler barátja és a totalitárius rezsimek támogatója lett volna. Az ANSA Peter Gumpel jezsuita szerzetes, a boldoggáavatási ügy relátora szavaira hivatkozik, aki pénteken este egy kerekasztal-beszélgetésen vett részt a Vatikáni Könyvkiadó rendezésében, melynek témája a következő volt: Hogyan születnek a szentek? Az eseményt hirdető közleményében az olvasható: „A résztvevők megismerkedhetnek azokkal az eljárásokkal és általános normákkal, amelyek a boldoggá, illetve szentté avatáshoz vezetnek. P. Gumpel tájékoztatja a jelenlévőket XII. Piusz boldoggá avatásának jelenlegi állásáról, amelyet már hosszú évek óta követ nagy lelkesedéssel és szakértelemmel.”

A szentszéki sajtóiroda igazgatójának nyilatkozata válasz P. Gumpelnek a találkozón elhangzott állítására. P. Gumpel, Pacelli pápa boldoggáavatási eljárásának relátora tiltakozását fejezte ki a sajtóban megjelent tudósításokkal kapcsolatban: szavait és gondolatait szándékosan elferdítették.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .