Visszatérések

Sam (Gerard Butler) frissen szabadul. Felesége (Michelle Monaghan) és kislánya várja, ám semmi jele nincs annak, hogy a bandázó vadmotoros képes lenne hátat fordítani korábbi életformájának, amely börtönbe juttatta. Betörések, drog, alkohol… A fordulat – egy tragikus kimenetelű éjszakai balhét követően, a család támogatásával – mégis bekövetkezik. Sam megtér. Alkalmi munkásként építkezéseken dolgozik. Vállalkozást indít, imaházat tervez, közösséget szervez; majd egy misszionárius lelkipásztor beszámolójának hatására Kelet-Afrikába utazik, hogy a polgárháború sújtotta övezetben segítsen. Szudánban azonban az elképzelhetőnél is sokkolóbb helyzetbe csöppen. Gerillacsapatok falvakat égetnek fel, gyilkolnak; garázdálkodásukkal pedig együtt jár a kiszolgáltatottak megcsonkítása, szexuális kizsákmányolása is. A Joseph Kony ugandai terrorista által vezetett, szélsőséges nézeteket valló LRA csoport (Lord’s Resistance Army – az Úr Ellenállási Hadserege) gyerekeket rabol el, hogy aztán felfegyverzett, „agymosott”, mindenre kapható katonaként használja fel őket…

Childers harcai szimultán zajlanak a szó szoros értelmében „terepen” és spirituális síkon, önmagában: a hitért. Míg Afrikában az üldözött gyerekek összegyűjtéséért és egy árvaház létrehozásáért küzd, addig hazájában, az Egyesült Államokban jómódú támogatók megnyeréséért kilincsel. Rögeszméssé váló cselekvésvágya viszont nemcsak anyagi tartalékait meríti ki, hanem a lelkit is; családjától, barátaitól, védenceitől „eltávolodik”… Forster naturalistán tiszta filmje innen válik igazán érdekessé. Hiszen a néző óhatatlanul felteszi a kérdést: mit tennék hasonló helyzetben? Vérbosszút állhatunk-e az oltalom, a „jogos önvédelem” jegyében? Sam Childers ma is zajló partizánakciói rávilágítanak arra, amit a „civilizált világ” nem lát vagy inkább nem akar meglátni Afrikában, ahol a Nyugat általános érvényűnek vélt erkölcsi alapállásait, játékszabályait rendre felülírja a realitás. Végső soron mégis egyetlen, abszurd válasz adható a harmadik világ feszültségekkel teli abszurd mindennapjaira: a Megváltó életáldozata. Sam Childers missziója tán éppen a visszatérésről, a keresés köreiről szól. Hol távolabb a Központtól, hol közelebb hozzá… Távol és közel. Egyedül?

(Géppisztolyos prédikátor, amerikai film, 2011, 129’)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .