Visszaadta lelkét Teremtőjének Alfie Evans

A kis Alfie Evans neurodegeneratív, vagyis az idegsejtek leépülését eredményező ismeretlen betegségben szenvedett. A liverpooli bíróság a szülők akarata ellenére döntött úgy, hogy megszakítja a kisfiú életben tartásához szükséges kezelést, a brit legfelsőbb bíróság pedig nem adott helyt a szülők kérésének, hogy Ferenc pápa hívására a római Bambino Gesù Kórházba szállítsák a gyermeket. A liverpooli Alder Hey Gyermekkórház orvosai úgy foglaltak állást, hogy a gyermek szenvedéseinek meghosszabbítása embertelen cselekedet lenne. Április 23-án 22 órakor a liverpooli kórházban levették Alfie Evanst a lélegeztetőgépről.
A szülők hat órán keresztül szájon át mesterségesen lélegeztették a kisfiút, aki ezt követően kilenc órán át önállóan lélegzett, majd az orvosok visszatették a gépekre, oxigént és infúziót kapott. A bíró délután fél ötre újabb tárgyalást hívott össze. Alfie mellett ott volt az édesapja, Thomas és az édesanyja, Kate, valamint egy olasz pap, aki támogatta a családot az elmúlt napokban. A Szentszék gyermekkórháza készen állt Alfie fogadására, Mariella Enoc, a kórház igazgatója az előző napokban Liverpoolba utazott. Alfie az olasz belügyminiszter és a külügyminiszter együttes engedélyével megkapta az olasz állampolgárságot, hogy azonnal átszállíthassák Rómába, ebbe azonban a liverpooli kórház nem egyezett bele. Az olasz hadügyminisztérium egy katonai repülőgépet helyezett készenlétbe, ha megkapják az engedélyt a szállításra. Az engedély azonban nem érkezett meg.
Az édesapa április 28-án hajnalban a következő üzenetet tette közzé: „A gladiátorom letette a pajzsát, és ma 2 óra 30 perckor elnyerte a szárnyait… Megszakad a szívem… SZERETLEK, FIAM.”
Az édesanya a következő üzenetet posztolta a támogatói Facebook-oldalra: „A kisbabánk 2 óra 30 perckor felöltötte a szárnyait. Megszakad a szívünk. Mindenkinek köszönjük a támogatást.”
Ferenc pápa korábban, április 18-án reggel a Szent Márta-házban fogadta Alfie Evans édesapját, és az aznapi általános kihallgatás végén a következőket mondta: „Ismét felhívom a figyelmet Vincent Lambert és a kis Alfie Evans helyzetére. Szeretném újra hangsúlyozni és határozottan megerősíteni, hogy Isten az élet egyetlen ura, annak kezdetétől a természetes végéig! Nekünk pedig az a kötelességünk, hogy mindent megtegyünk az élet védelmezésére. Most csendben gondolkozzunk el, és imádkozzunk!”
A pápa április 15-én, vasárnap a Regina Coeli imádság alkalmával is beszélt Alfie-ról, és azt kérte, imádkozzunk azért, hogy tartsák tiszteletben minden beteg méltóságát, és valamennyien részesüljenek állapotuknak megfelelő ellátásban családtagjaik, orvosaik és a többi egészségügyi dolgozó harmonikus együttműködésében és segítségével, nagy tiszteletben tartva az életet.
A Szentatya április 28-án ezt a bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán: „Mélyen megrendített a kis Alfie halála. Különösen imádkozom ma a szüleiért, miközben a kisfiút az Atyaisten gyengéd ölelésébe fogadja.”

Forrás és fotó: Avvenire
Fordította: Thullner Zsuzsanna

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .