Világegyházi horizonttal…

A látogatásra nem sokkal a tömegtájékoztatási világnap előtt került sor, amikor is a sajtóért és benne a katolikus sajtóért imádkoznak világszerte. Hagyománya van annak, hogy a magyar prímás, a püspöki konferencia elnöke ellátogat a legnagyobb példányszámú katolikus hetilap szerkesztőségébe. 1947-ben Mindszenty József bíborost köszönthették a lap akkori vezetői és munkatársai, majd felkereste az Új Embert mindegyik utódja is. A püspöki konferencia ugyanis tulajdonosa a lapnak. Ez a tény egymagában csak azt indokolná, hogy amolyan „főnöki vizitekre”, udvariassági látogatásokra kerüljön sor. Ezek az alkalmak azonban mindig – így most is – többek voltak ennél. Erdő Péter bíboros elmondta: a püspöki konferencia félhivatalos lapjának tekinti az Új Embert. A katolikus sajtó – a maga sajátos eszközeivel, a maga területén – ugyanazt a célt szolgálja, mint a lelkipásztorkodó papság, ilyen értelemben tehát elmondható, hogy a nyílt beszélgetés egyúttal „kollegiális” is volt. A bíboros főpásztor és a médiáért felelős püspök érdeklődéssel hallgatta Papp Tamás főszerkesztő, felelős kiadó tájékoztatását a lap életéről, terveiről, a hetilap mellett készülő egyéb kiadványokról (Família Magazin, Teofil, Testvérek, Adoremus, Mértékadó, Adoremus Junior). A főszerkesztő bemutatta a munkatársakat, vázolta feladatkörüket, és beszélt a példányszámok alakulásáról. Az eredmények mellett szó esett gondokról, nehézségekről is. Tárgyilagosságra törekedve, nyilvánvalóan jobbító szándékkal olyan észrevételek is megfogalmazódtak, melyek tovább segíthetik és elmélyíthetik az egyház intézményei és az Új Ember közötti szinergiát. Mindez ugyancsak arra vallott, hogy nem udvariassági látogatásról volt szó, hanem a maguk feladatát és felelősségét komolyan vevő emberek párbeszédének alkalmául szolgált a találkozás.

A püspöki konferencia elnöke beszélt a hazai egyház életének aktuális eseményeiről, a mindennapi gondokról és a reményt keltő jelekről. A hazai egyház ünnepeiről és hétköznapjairól szóló híradások mellett fontos a kitekintés a határon túli magyarság, az ottani magyar katolikusok életére, valamint a világegyház eseményeinek figyelemmel kísérése is. A városmisszió folytatásával és a hazai egyházi vezetők nemzetközi tevékenységeiről szólva illusztrálta helyi egyházunk szoros kapcsolatát Rómával és az egyház egészével. A bíboros – aki egyben az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke is – világegyházi horizonttal rendelkező főpapként érdekes és fontos háttér-információkkal szolgált az újságíróknak, szerkesztőknek, amelyek segíthetik a biztosabb eligazodást a napi hírek, az egymás sarkára hágó események áradatában. A vendégek és a vendéglátók egyetértettek abban is, hogy a katolikus sajtónak a hiteles katolikus tanítást kell közvetítenie, és az egyház álláspontját kell képviselnie, miközben mértéktartó és mértékadó módon tájékoztatja olvasóit, ezáltal is szolgálva azt az előevangelizációs küldetést, amelyet a zsinati és más vatikáni dokumentumok is feladataként határoznak meg.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .