Világegyház

 

Tanácskozás a vallásszabadságról

XVI. Benedek üzenetet küldött a Pápai Társadalomtudományi Akadémia plenáris üléséhez. Az egyetemes jogok a sokszínűség világában: a vallásszabadság témáról tartotta idei tanácskozását a testület, amelynek tagjai között vannak a világ minden részéről származó tudósok, vallási és ideológiai hovatartozástól függetlenül. (VR)

Az UCIP többé nem “katolikus”

Az eddig Katolikus Sajtó Világuniójának nevezett világszervezetnek a Vatikán megtiltotta, hogy ezentúl katolikusnak nevezze magát. A Világiak Pápai Tanácsa arra hivatkozott, hogy a szervezet többszöri figyelmeztetés ellenére súlyosan megsértette alapszabályát. (KNA)

Apostoli látogatás Aquileában, Mestrében és Velencében 

A pápa útjának mottójául Jézusnak e szavait választotta: „Erősítsd meg testvéreidet”. A pápa május 7-én találkozott Aquileiában Itália, Szlovénia, Horvátország, Ausztria és Németország 36 egyházmegyéjének képviselőivel, amelyek az aquileiai anyaegyházból születtek. Még több mint húsz egyházmegye tartozott az aquileiai patriarkátushoz, határuk egészen Magyarországig terjedt. Magyarországról is érkeztek zarándokcsoportok. Mintegy háromszázezer hívő vett részt a szentmisén. Délután a pápa találkozott a kulturális és gazdasági élet képviselőivel. (VR)

KÖZEL-KELET

Oszama Bin Laden halála után

    Barack Obama amerikai elnök május elseje éjjeli bejelentése szerint amerikai speciális alakulatok katonai művelet során megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét Pakisztán fővárosa, Iszlámábád közelében.

    P. Federico Lombardi SJ szentszéki szóvivő (képünkön) Oszama bin Laden meggyilkolásának hírét követően újságíróknak nyilatkozott: „Mint tudjuk, Oszama bin Laden súlyos felelősséggel bírt a népek közötti gyűlölet és megosztottság terjesztésében számtalan ártatlan ember halálát okozva ezáltal, és eszközként használva fel a vallást ennek érdekében. Egy ember halálával szemben a keresztény sohasem örvendezik, hanem elgondolkodik azon, hogy mekkora felelőssége van Isten és az emberek előtt; abban bízik és azon munkálkodik, hogy az események ne a gyűlölet továbbterjedését, hanem a békét szolgálják” – mondta a szentszéki szóvivő. A német Justitia et Pax bizottság elnöke, Stephan Ackermann trieri püspök is bírálta azoknak a magatartását, akik örvendeztek Osama bin Laden halálán. Az amerikaiak megelégedését meg lehet ugyan érteni, de vitathatatlanul bírósági ítélet lett volna a feltétele az igazságosság érvényesülésének. Nigéria érseke is pert hiányol. Ignatius Ayau Kaigama érsek (lenti képünkön) szerint Osama bin Ladent bíróság elé kellett volna állítani, hiszen őt is megillette a független igazságszolgáltatás joga. A bűnözőnek tartott embereket sem lehet vizsgálat és ítélet nélkül megölni, mert ez a „dzsungel törvényének” érvényesítése volna. (KNA)

Félnek a pakisztáni kereszztények

A pakisztáni Pandzsáb tartományban, Gujranwala városában egyre nagyobb a feszültség, a muzulmán szélsőségesek folyamatosan támadják a keresztény kisebbséget. Házakat és templomokat támadnak meg, gyújtanak fel. A muzulmán csoportok haragját egy április 30-án felröppenő hír gerjesztette fel, amely szerint egy keresztény temetőben elégetett Koránt találtak. Sok keresztény család menekül a városból. Oszama bin Laden halálhíre tovább növeli a feszültséget. Iszlámábád érseke, Anthony Rufin felhívta a figyelmet: a keresztény üzenet arra irányul, hogy szeressük ellenségeinket. Hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartják az iszlám vallást és a pakisztáni muzulmánokat, párbeszédet szeretnének folytatni velük a békés országépítés érdekében. A pakisztáni keresztények félnek a megtorlástól. Tálib szélsőséges csoportok a keresztényeket a nyugati világgal és Amerikával azonosítják, és őket tarthatják felelősnek bin Laden haláláért. (MK)

INNEN-ONNAN

Napi útravaló mobilon

Nagy-Britanniában a jezsuiták minden napra összeállítanak tíz-tizenöt perces elmélkedést a napi miseolvasmányokhoz kapcsolódóan. Ezeket mobiltelefonra vagy bármilyen MP3-lejátszóra letöltve akár utazás közben is lehet hallgatni. Több országban átvették már a kezdeményezést, így ezek már spanyol, portugál és lengyel nyelven is elérhetők. A magyar jezsuiták kísérleti jelleggel húsvét második és harmadik hetének elmélkedéseit tették letölthetővé. (VR)

Az oroszok hite

A FOM intézet felmérése szerint az oroszok egyre nagyobb arányban vallják magukat istenhívőnek. A május 4-én az orosz sajtóban közzétett adat szerint most az oroszok 82 százaléka hisz Isten létében. Csak 13 százalék nem hisz. Néhány évvel ezelőtt még 60 százalék volt az istenhívők aránya. 50 százalékuk ortodox kereszténynek, négy százalékuk muzulmánnak vallotta magát. (KNA)

Szabadságjogok

A XX. század ateista rezsimjei által tagadott szabadságjogokat a Nemzetközi Közösség elismerte és belefoglalta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatába. Ma ezeket az alapvető emberi jogokat újra fenyegetés éri olyan szellemi irányzatok és ideológiák részéről, amelyek meg akarják akadályozni a szabad vallásos megnyilvánulást. Ennek következtében ma újra fel kell vállalni a vallás- és istentiszteleti szabadságjog védelmét és előmozdítását. (VR)

 Emlékmű a cseh szerzetes üldözésről

A kelet-csehországi Kraliky (német nevén Grulich) egyik kolostorában jövő év elején emlékhelyet állítanak a kommunista Csehszlovákiában az ötvenes években betiltott és üldözött szerzetesrendeknek. Kétezer-ötszáz férfi szerzetest internáltak, 550 szerzetest Kralikyben bebörtönöztek. Az emlékhelyen számos dokumentumot is kiállítanak. Akezdeményezés védnöke Dominik Duka prágai érsek. (KNA)

Bemutatták Thomas Spidlik műveit

Az egy éve elhunyt Tomas Spidlik cseh bíborosnak, a keleti kereszténység világhírű szakértőjének (képünkön) összes művei első kötetét a cseh külügyminisztériumban május 2-án Dominik Duka prágai érsek és Karl Schwarzenberg cseh miniszterelnök- helyettes és külügyminiszter jelenlétében mutatták be. (KAP)

Anyák napi gyűjtés

A bécsi és kismartoni (eisenstadti) egyházmegyében anyák napján idén is templomi gyűjtést rendeztek a nehéz helyzetben lévő áldott állapotú kismamák megsegítésére. Tavaly csak a kismartoni alapba több, mint 33 ezer euró folyt be. (KAP)

“Templomok hosszú éjszakája”

Május 27-én 700 osztrák, több mint 600 csehországi, száz nagyszombati (trnavai) egyházmegyés szlovák és Sopronban öt templom vesz részt idén a „templomok hosszú éjszakája” nevű rendezvénysorozatban. Az osztrák templomokban mintegy háromezer program várja az érdeklődőket. Ebből kétszáz különböző műfajú zenei műsor, számos családi program. Tavaly 310 ezren keresték fel a templomokat. (KAP)

 KÍNA

Pekingi protestánsok letartóztatása

A souvangi protestáns egyház 30 tagja börtönbe, illetve további hívek házi őrizetbe kerültek Pekingben a helyi rendőrség május 3-i akciója után. Az egyház hívei a város egyik terén gyűltek össze imára annak ellenére, hogy ez tiltott tevékenységnek számít. Az AsiaNews hírügynökség szerint a híveket 1993 óta folyamatosan elzavarják imahelyeikről, ezért a tereken gyűlnek össze imára. A foglyokat egy-két éjszakán át tartják börtönben. Kínában több millió protestáns hívő él, akiknek nagy része nem bejegyzett gyülekezetek követői. (VR)

Fiatal kínai püspök halála

Lu Shouwang 45 éves yichangi püspök egy wuhani kórházban elhunyt. Három éve volt a pápa által is elismert és a hatóságok által kinevezett főpásztor. (KNA)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .