Vatikán

 

A legfontosabb a papi életben az Istennel való személyes kapcsolat Jézus Krisztusban. A pap nem egyfajta társulat adminisztrátora, amely tagjainak létszámát növelni kívánja, hanem Isten küldötte az emberek között. A közelmúltban az egyház nagy fájdalommal tapasztalta, hogy papok eltorzították szolgálatukat gyermekekkel és fiatalokkal szemben elkövetett szexuális visszaélésekkel. Ezek a papok olyan pusztítást végeztek, amely miatt a pápa mély fájdalmat és sajnálatot érez. A történtek nyomán sokakban felmerül a kérdés: van-e értelme a papi nőtlenségnek? A visszaélés, amelyet erőteljesen el kell ítélni, nem teszi hiteltelenné a papi küldetést, ami továbbra is nagy és tiszta ajándék. Hála Istennek mindnyájan ismerünk olyan papokat, akik meggyőzően tesznek tanúságot arról, hogy a papi nőtlenség életformájában el lehet jutni a hiteles, tiszta és érett humanizmusra. Mindaz, ami történt, arra késztet bennünket, hogy legyünk éberebbek és figyelmesebbek, végezzünk önvizsgálatot Isten előtt – hangsúlyozta XVI. Benedek. (VR)

Anglikán püspökök készülnek áttérni

Az anglikán egyháznak legalább három püspöke készül belépni a katolikus egyházba – írta a The Times okóber 18-án. Andrew Burnham, Ebbsfleet püspöke, valamint Keith Newton richboroughi püspök a közeljövőben akar katolikus hitre áttérni – ezzel fejezve ki a nők püspökké szentelése elleni tiltakozását. Fulham püspöke, John Broadhurst a napokban már be is jelentette ebbéli szándékát. A Times jelentése szerint a három anglikán egyházi vezető az új személyi ordinariátushoz kíván csatlakozni, amelyet a Vatikán az áttérésre kész anglikán hívek számára hívott életre. (MK)

XVI. Benedek Árpád-házi Szent Erzsébetről

Az október 20-i általános fogadáson a szentatya Árpád-házi Szent Erzsébetnek szentelte katekézisét. Erzsébet igaz példa lehet mindazok számára, akik vezető szerepet töltenek be. A hatalom gyakorlását mindig úgy kell felfogni, mint a jóságra és az igazságosságra irányuló tevékenységet a közjó keresésének érdekében – állapította meg.

 “Románia, népek mozaikja”

A szentatya október 21-én fogadta Románia új szentszéki követét. „Húsz évvel ezelőtt Románia elhatározta, hogy új korszakot kezd történelmében. A totalitárius ideológia elnyomásának hosszú évei azonban mély sebeket hagytak az emberek gondolkodásmódjában, a politikai-gazdasági életben és az egyénekben egyaránt. Az ország uniós csatlakozása szintén fontos állomást jelentett a demokratizálódási folyamatban” – állapította meg XVI. Benedek. – Románia, népek mozaikja. Ezt a változatosságot lehet a nemzeti egység akadályának tekinteni, de lehet úgy is felfogni, mint az ország önazonosságának gazdagodását. Az újjáépítés folyamatában az első hely a családot illeti meg. Ajánlatos lenne az 1998-ban létrehozott, az állam és az egyház közös ügyeivel foglalkozó vegyes bizottságnak ismét munkához látnia. A katolikusok és az ortodoxok továbbra is folytassanak párbeszédet szeretetben és igazságban, közös kezdeményezéseket mozdítva elő – fejtette ki a pápa.

Huszonnyégy új bíboros

XVI. Benedek október 20-án, az általános fogadás végén bejelentette: november 20-án huszonnégy új bíborost kreál, akik közül húsz pápaválasztó, azaz nyolcvanévesnél fiatalabb. Az új bíborosok négy kontinensről származnak: tizenöten európaiak, közülük tízen olaszok. Négy afrikai és amerikai, valamint egy ázsiai van közöttük. Ezzel a bíborosi kollégium létszáma kétszázháromra nő, amelyből százhuszonegy lesz a pápaválasztók száma.

Az új bíborosok a következők:

Angelo Amato érsek, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusa;

Antonios Naguib, az egyiptomi koptok alexandriai pátriárkája;

Robert Sarah guineai érsek, a „Cor Unum” Pápai Tanács elnöke;

Francesco Monterisi érsek, a római Falakon kívüli Szent Pál-bazilika főpapja;

Fortunato Baldelli érsek, főpenitenciárius;

Raymond Leo Burke érsek, az Apostoli Szignatúra legfelsőbb bíróságának prefektusa;

Kurt Koch érsek, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke;

Paolo Sardi érsek, a Római Szentegyház camerlengohelyettese (alkamarása);

Mauro Piacenza érsek, a Papi Kongregáció prefektusa;

Velasio De Paolis érsek, a Szentszék gazdasági ügyei prefektúrájának elnöke;

Gianfranco Ravasi érsek, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke;

a zambiai Medardo Joseph Mazombwe, Lusaka nyugalmazott érseke;

az ecuadori Raúl Eduardo Vela Chiriboga, Quito nyugalmazott érseke;

a kongói demokratikus köztársaságbeli   

Laurent Monsengwo Pasinya, Kinshasa érseke;

Paolo Romeo palermói érsek;

Donald William Wuerl, Washington érseke;

a brazil Raymundo Damasceno Assis, Aparecida érseke;

a lengyel Kazimierz Nycz, Varsó érseke;

a Srí Lanka-i Albert Malcolm Ranjith Patabendige Don, Colombo érseke;

a német Reinhard Marx, München és Freising érseke;

Továbbá a szentatya bíborosi rangra emelte az egyház szolgálatában bizonyított nagylelkűségük és elkötelezettségük miatt a következő főpásztorokat:

a spanyol José Manuel Estepa Llaurens érseket, nyugalmazott tábori lelkészt;

Elio Sgreccia püspököt, a Pápai Életvédő Akadémia korábbi elnökét;

a német Walter Brandmüllert, a Pápai Történettudományi Tanács korábbi elnökét;

Domenico Bartoluccit, a Sixtus-kápolna kórusának korábbi vezetőjét.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .