Vatikán

Csökken a pápaválasztó bíborosok száma

Theodore McCarrick bíboros, nyugalmazott washingtoni érsek július 7-én töltötte be nyolcvanadik évét, így mostantól nem tartozik a pápaválasztó bíborosok közé, akik száma a közeljövőben tovább csökken. A bíborosi kollégium pápaválasztásra jogosult tagjainak létszáma jelenleg százhét, közülük további öt bíboros tölti be a nyolcvanadik életévét idén október közepéig. Megfigyelők szerint a pápa a közeljövőben várhatóan konzisztóriumot hív össze, hogy új bíborosok kinevezésével közelítse a pápaválasztó bíborosok létszámát a 120-as határhoz. (catholicculture/MK)

Dokumentum XII. Piusz zsidómentéséről

Eugenio Pacelli már 1938-ban akciót szervezett a németországi zsidók megmentésére. Ez derül ki a Michael Hesemann német történész által a vatikáni levéltárban talált levelekből. A bíboros államtitkár arra kérte a világ hatvannégy érsekét, hogy legalább kétszázezer németországi zsidónak eszközöljenek ki beutazási engedélyt. Erről a Vatikáni Rádió adott hírt július 7-én. A levél „nem árja katolikusokról” beszél, de a szövegből kiderül, hogy nem csak katolikusokról volt szó. Az 1938. november 30-án kelt levél már ismert volt, Hesemann most a válaszlevelekkel együtt ismét rátalált. (KNA)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .