Vatikán

Világosan megfogalmazott kérdéseire maga ad válaszokat a Szentírás és az egyházatyák, főként Szent Ágoston tanítása révén. Az emberi szellem e hatalmas erőfeszítését esetében mindig megvilágítja az imádság táplálta hit, amit Szent Tamás élete is bizonyít – mondta. Szent Tamás így summázza művét: „A szent tanítás alapvető célja, hogy megismertesse az Istent, méghozzá nemcsak önmagában, hanem amennyiben a dolgok, különösen is az értelmes teremtmény kezdete és végcélja. E tanításnak kifejtésében először Istenről tárgyalunk, aztán a teremtmény Isten felé haladó mozgásáról, majd végül Krisztusról, aki amennyiben ember, számunkra az út lesz, aki által felemelkedünk az Istenhez.”

 I.Bartholomaiosz pátriárka küldöttsége Rómában

Az ortodox ökumenikus pátriárka idén immár 41. alkalommal delegációt küldött a Vatikánba Szent Péter és Szent Pál liturgikus ünnepére. A hagyomány 1969-ben kezdődött el, és az is része, hogy a római pápa Szent András apostol és testvére, Péter, a konstantinápolyi egyház védőszentjeinek ünnepére delegációt küld Fanarba a szertartásokra. A háromtagú küldöttség tagjai Gennadios metropolita, a katolikus és ortodox egyház közötti teológiai párbeszéd nemzetközi vegyes bizottságának titkára, Bartholomaiosz ortodox püspök, a németországi metropolita segéde, valamint Theodorosz fanari diakónus volt. A delegációt magánkihallgatáson is fogadta a Szentatya, továbbá megbeszélést folytattak a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsával.

A vietnami szentszéki munkacsoport második találkozója

A Vatikánban június 23-24-én tartották a délkelet-ázsiai ország és a Szentszék közös munkacsoportjának második találkozóját. Az ülés célja az volt, hogy elmélyítsék és fejlesszék a kétoldalú kapcsolatokat, ahogyan a Hanoiban 2009. február 16-17-én megrendezett első ülésen elhatározták. Hírügynökségek szerint az 1975 óta szünetelő diplomáciai kapcsolatok normalizálásáról van szó. Vietnam 80 millió lakosából több mint hatmillió katolikus. (KNA)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .