Vatikán

 Arra szólította fel az ország minden etnikai közösségét, hogy mondjon le bármiféle provokációról és erőszakról. A nemzetközi közösség pedig törekedjen arra, hogy a humanitárius segélyek minél előbb eljussanak a szenvedő lakossághoz. A pápa továbbá emlékeztetett rá, hogy vasárnap tartották világszerte az ENSZ által meghirdetett menekültek napját. Ez az alkalom azoknak a problémáira hívja fel a közvélemény figyelmét, akik szülőföldjük elhagyására kényszerültek, és gyakran teljesen más környezetben kell letelepedniük. A menekültek befogadásra várnak, arra, hogy elismerjék méltóságukat és alapvető jogaikat. Ezzel egyidejűleg hozzá kívánnak járulni az őket befogadó társadalom életéhez. Imádkozzunk azért, hogy az igazságos kölcsönösség jegyében a menekültek megfelelő fogadtatásra találjanak, valamint ők is tiszteletben tartsák a befogadó közösségek identitását – mondta XVI. Benedek pápa vasárnap délben, az úrangyala elimádkozásakor.

Véget kell vetni a “keselyű alapoknak”

Silvano Tomasi érsek, az ENSZ genfi székhelyű hivatalainak állandó szentszéki megfigyelője nyilatkozott a „keselyű alapokról”. Mint ismeretes, a keselyű más állatok tetemeit eszi, vagy akkor támadja meg az állatot, amikor az már halálán van. Ez a hasonlat azt fejezi ki, hogy vannak olyan befektetési alapok, amelyekből alacsony áron felvásárolják a gazdaságilag kevésbé fejlett országok adósságait, köz- vagy magánhitelezőktől, de főképp az államtól. Ezt követően a vállalat, amely nagyon olcsón felvásárolta az adósságot, törvényes úton számon kéri az eladósodott országtól a kezdeti hitel visszafizetését, felszámolva a kamatot is, ezáltal a kezdeti összeg nagymértékben megnő. Amikor az illető ország fizetésképtelen – különös tekintettel az afrikai országokra – ezek a „keselyű alapok” megkísérlik behajtani a pénzt nyersanyag, természeti kincs, kőolaj formájában. Ezáltal óriási nyereségre tesznek szert ezeknek az országoknak a kárára. A Szentszék azt kéri, hogy számolják fel ezeket a spekulációkat, mert nagymértékben károsítják a szegény nemzeteket, amelyeknek pedig jogukban áll a fejlődés útjára lépniük.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .