Róma – Vatikán – Itália

Megemlékezés Romero érsekről

A harminc éve vértanúságot szenvedett Oscar Arnulfo Romero salvadori érsekről a Szent Egyed közösség emlékezett meg március 23-án. A szertartást Crescenzio Sepe bíboros, nápolyi érsek mutatta be a trasteverei Szűz Mária-bazilikában. „A tragédiákon, a vérontáson és az erőszakon túl, a hit és a remény arra biztat, hogy van kiút. Nekünk, keresztényeknek egyedülálló erő áll rendelkezésünkre” – tanította.

A médiaháborúnak ellentétes hatása lesz

Megfelelő alázattal az egyház ragyogóbban kerül ki ebből a háborúból, mint korábban bármikor. A média ellenségeskedése, ahogy azt más esetekben is láttuk, hosszú távon ellenkező hatást ér el, mint amit szeretne – figyelmeztetett P. Raniero Cantalamessa, a Pápai Ház szónoka harmadik nagyböjti prédikációjában, amelyet a Római Kúria tagjaihoz és a pápához intézett. Krisztus és az egyház megcsalóinak nevezte azokat a papokat, akik kettős életet éltek, és nem tudtak megfelelni kötelezettségeiknek, elsősorban a cölibátusra és a tisztaságra vonatkozóan. Fájdalmas tapasztalatból tudjuk, hogy milyen kárt okozhat az egyháznak és a lelkeknek az ilyen fajta hűtlenség. A papság részéről elkövetett szexuális visszaélések botránya talán a legkeményebb próbatétel az egyház számára ebben a pillanatban – állapította meg Cantalamessa. Az ír katolikusokhoz intézett pápai levélre utalva hangsúlyozta, hogy a papság egy részének lagymatagsága, a buzgóság hiánya és az apostoli tétlenség gyengítik meg valójában az egyházat, sokkal jobban, mint egyes papok botrányai. Ebben a pillanatban a remény lendületére van szükség. Vissza kell térni XVI. Benedek Spe salvi kezdetű enciklikájának olvasásához. A Szentatyához fordulva Jeremiás könyvének szavait idézte: „Erős ércfallá teszlek ez előtt a nép előtt. Harcolni fognak ellened, de nem győznek le, mert veled vagyok.”

A jogtiprástól a laicizmusig

A vértanúkra emlékező imatalálkozót tartottak március 19. és 21. között Rómában, a Kirche in Not (Szükséget szenvedő egyház) nemzetközi katolikus segélyszervezet kezdeményezésére. Jesús Colina, a Zenit római hírügynökség igazgatója rámutatott: ahol a keresztények kisebbségben vannak, ott lábbal tiporják jogaikat, anélkül, hogy meg tudnák védeni magukat. Ahol többségben vannak, a vallásszabadság fogalmát a laicizmus üresíti ki.

A vatikáni kéziratokat digitalizálják

A Vatikáni Könyvtár 80 ezer kéziratához a jövőben digitálisan is hozzá lehet majd jutni. Szakemberek nemzetközi csoportja tízéves programot javasolt – adta hírül a L’Osservatore Romano március 24-i száma. Az eljárást 23 kézirattal próbálták ki. A teljes anyag mintegy 40 millió oldal internetre felvitelét jelenti. A könyvtár 2007 óta folyó restaurálása előreláthatólag ősszel fejeződik be.

Harmincötéves a nemzetközi Jacques Maritain Intézet

A római székhelyű intézet fennállásának 35. évfordulóját ünnepelte március 17-től 20-ig Rómában. Az intézet, amely a neves francia neotomista filozófus, Jacques Maritain (1882-1973) (képünkön) halála után jött létre, jelentős nemzetközi kutatóközpont, melynek legfőbb kutatási témái az ember mint személy, a kultúra és a legfontosabb társadalmi kérdések.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .