VI. Pál elismert csodája

Vatikáni orvosok és teológusok zöld utat adtak VI. Pál pápa szentté avatásának. Egy bresciai egyházmegyei hetilap szerint erre a legalkalmasabb időpont a 2018-as püspöki szinódus lenne. Ferenc pápa 2014-ben avatta boldoggá VI. Pált, aki most egy lépéssel közelebb került a kanonizációhoz.
Sar l’anno di Paolo VI Santo (Szent VI. Pál éve lesz) – a bresciai La Voce del Popolo című hetilap hasábjain ezzel a címmel jelent meg egy cikk, amely szerint december 13-án a vatikáni Szentek Ügyeinek Kongregációjának teológusai elismertek egy Montini pápa közbenjárásának tulajdonított csodát. Erre azt követően került sor, hogy a kongregáció orvosi testülete is hasonlóképpen foglalt állást. A további lépések megtételéhez a kongregáció bíborosainak döntése, végül pedig a pápa kihirdetést megerősítő jóváhagyása szükséges.
A csoda – melyet a hetilap pontosan nem ír le – egy veronai kislányhoz, Amandához kötődik, aki magzatként több hónapon át tartó veszélyeztetett terhességet élt túl.
Ferenc pápa 2014. október 19-én avatta boldoggá elődjét, a rendkívüli családszinódus végén.
„A hangok olyan erősek, és a folyamat olyan gyors, hogy minden arra utal, 2018 VI. Pál pápa kanonizációjának éve lesz” – írja a bresciai újság. Az utolsó hivatalos lépést december 13-án tette meg a teológiai tanács. Elismerte a Giovanni Battista Montininek tulajdonított csodát, egy magzat gyógyulását, amely még 2014-ben történt. Egy, Verona tartományból származó édesanya, aki úgy tűnt, menthetetlenül abortusz előtt áll, Montini boldoggá avatása után néhány nappal ellátogatott a bresciai Santuario delle Grazie kegyhelyre, ahol a nem sokkal az­előtt boldoggá avatott pápa közbenjárását kérte. Kislánya egészségesen született, és mind a mai napig jó egészségnek örvend.
Az orvosok és a teológusok kedvező bírálata után azonban még mindig akadnak tennivalók: a kongregáció bíborosainak hozzájárulása, a pápa engedélye, a hivatalos kihirdetés és a szentté avatás időpontjának meghatározása. Ám ettől a ponttól kezdve már nem csupán reményről, hanem bizonyosságról beszélhetünk. A kanonizációra a legalkalmasabb október hónapja lenne, 3. és 28. között ugyanis Rómában megrendezik a fiatalokról szóló 15. püspöki szinódust, s ennek alkalmából a világ minden tájáról egyházi vezetők érkeznek a Vatikánba. „Adódhat-e jobb alkalom arra, hogy XXIII. János után szentté avassuk a II. vatikáni zsinat másik pápáját is, mint mikor a püspöki kollégium oly nagy létszámban lesz jelen Rómában? A legvalószínűbb időpontnak október első három vasárnapja tűnik, ugyanakkor október 21. is elképzelhetőnek számít. Hogy előbb vagy utóbb, majd kiderül, de annyi már bizonyos, hogy VI. Pál 2018-ban a szentek sorába lép!”

Fordította: Koszoru Péter
Forrás és fotó: La Voce del Popolo

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .